Kukbuk
Kukbuk

Przepis na ogórki małosolne z jabłkiem i miodem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: Czas przygotowania: 15 minut + czas kiszenia się ogórków
typ diety: wegańska
typ posiłku: obiad
ogórki gruntowe
1 kg
zalewa
0,5 l
liść laurowy
3-4 sztuki
czosnek
2-3 ząbki
chrzan korzeń
2-cm kawałek
liście chrzanu
2-3 sztuki
gorczyca
1 łyżka
kwiaty kopru
3-4 gałązki
miód wielokwiatowy
4-5 łyżek
jabłko
1 sztuka
cynamon
1-2 laski
goździki
1 łyżeczka

Zdjęcia: Maciek Niemojewski


Przepis i przygotowanie: Wit Szychowski


Stylizacja: Marcin Lewandowski

krok 1

Jabłko kroimy w cienkie plastry. Następnie wszystkie składniki oprócz układamy warstwami w słoiku. Na końcu wkładamy ogórka, którym przykrywamy resztę zawartości słoja. Jeśli ogórki są małe, możemy górę słoika dodatkowo przykryć kubkiem tak, by docisnął zawartość w środku.

krok 2

Do zalewy, gdy jest jeszcze letnia, dodajemy miód i starannie mieszamy. Czekamy, aż zalewa wystygnie i dopiero wtedy zalewamy ogórki. Słój odstawiamy w ciemne miejsce. Po około dwóch dniach ogórki powinny być dobre.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka