Kukbuk
Kukbuk

Ryż z karmelowym jabłkiem na ostro

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: śniadanie
ryż biały
½ szklanki
woda lub mleko roślinne
⅔ szklanki
sól
szczypta
kurkuma
½ łyżeczki
czarny pieprz
¼ łyżeczki
Jabłko w karmelu:
jabłko
½ sztuki
sok z cytryny
¼ szklanki
cukier
2 łyżki
woda
1 łyżka

Przepis i wykonanie: Barbara Golatowska


Stylizacja i zdjęcia: Aleksandra Stachowicz

krok 1

Ryż wsypujemy do garnka, w którym będziemy go gotować. Dwukrotnie płuczemy ryż – nalewamy wodę, mieszamy i odlewamy. Następnie wlewamy wodę lub mleko roślinne, dodajemy sól i zagotowujemy pod przykryciem. Zmniejszamy ogień do minimum i – bez podnoszenia przykrywki – gotujemy 10 minut. Po upływie tego czasu wyłączamy palnik i zostawiamy ryż pod przykryciem jeszcze 5-10 minut.

krok 2

W czasie gotowania ryżu myjemy jabłko i kroimy je na małe kawałki, a następnie mieszamy w misce z sokiem wyciśniętym z cytryny.

jabłka, kurkuma, cytryna

krok 3

Kiedy ryż jest ugotowany, przygotowujemy jabłko w karmelu. Na patelni lub w rondlu z grubym dnem przygotowujemy karmel: na średnim ogniu mieszamy cukier z wodą, aż cukier się rozpuści. Przerywamy mieszanie, a karmel podgrzewamy dalej, aż nabierze odpowiedniej konsystencji i koloru. Wyłączamy palnik, do gotowego karmelu dodajemy jabłka i dokładnie mieszamy.

krok 4

Ryż przekładamy do miski, dodajemy jabłka w karmelu i ewentualnie pozostały karmel oraz sok z cytryny. Posypujemy kurkumą i pieprzem.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka