Kukbuk
Kukbuk
gofry gryczane z karmelizowanymi jabłkami, gofry gryczane, bezglutenowe gofry, gofry bez cukru, gofry bez pszenicy, zdrowe gofry, śniadanie na słodko, słodkie śniadanie, przepis Lisia Kawiarenka, karmelizowane jabłka

Gofry gryczane z karmelizowanymi jabłkami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: bezglutenowa
typ posiłku: śniadanie
ciasto:
jajko "zerówka"
2 sztuki
cukier
40 g
kefir
120 ml
stopione masło
30 g
mąka gryczana
80 g
mąka kukurydziana
30 g
skrobia ziemniaczana
40 g
bezglutenowy proszek do pieczenia
1 łyżeczka
karmelizowane jabłka:
jabłko
2 sztuki
masło
50 g
cukier
70 g
skórka z pomarańczy
1 łyżka
kardamon
1/4 łyżeczki

Przepis i zdjęcia: Karolina Krause / Lisia Kawiarenka

gofry gryczane z karmelizowanymi jabłkami, gofry gryczane, bezglutenowe gofry, śniadanie bez glutenu, śniadanie na słodko, gofry bezglutenowe, karmelizowane jabłka

Zaczynamy od przygotowania jabłek, ponieważ gofry muszą być podane bezzwłocznie po upieczeniu.

Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę. Na rozgrzanej patelni topimy masło, równomiernie posypujemy cukrem. Nie mieszamy, czekamy kilka minut aż cukier sam się rozpuści. Dodajemy jabłka i smażymy je z każdej strony, delikatnie mieszając co jakiś czas. Po kilku minutach patelnię zdejmujemy z palnika.

Przygotowujemy dwie miski. W pierwszej miksujemy jajka, cukier, kefir i roztopione masło. W drugiej mieszamy mąki, skrobię i proszek do pieczenia. Łączymy zawartość obu misek i krótko mieszamy. Rozgrzewamy gofrownicę i pieczemy gofry do wyraźnego przyrumienienia skórki. Podajemy natychmiast, z dodatkiem karmelizowanych jabłek.

Więcej przepisów Karoliny znajdziecie na blogu Lisia Kawiarenka >>

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!