Kukbuk
Kukbuk
Jabłecznik na kruchym spodzie z bezą i kruszonką posypany cukrem pudrem, makro

Jabłecznik na kruchym spodzie z bezą i kruszonką

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 50 MIN + 30 MIN PIECZENIA
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
CIASTO:
mąka pszenna
500 g
cukier
70 g
cukier waniliowy
15 g
proszek do pieczenia
2 g
masło
300 g
zółtko jajka "zerówki"
6 sztuk
MASA JABŁKOWA:
jabłka szara reneta
2 kg
cukier
70 g
cukier cynamonowy
15 g
cukier waniliowy
15 g
sok z cytryny
1/2 sztuki
skrobia ziemniaczana
25 g
BEZA:
białko jajka "zerówki"
5 sztuk
cukier
300 g
skrobia ziemniaczana
3 g
cukier puder
do posypania

Przepis i zdjęcie: MAKRO

krok 1

Do dużej miski przesiewamy mąkę, wsypujemy cukier, cukier wanilinowy i łyżkę proszku do pieczenia. Dodajemy pokrojone na kawałki masło o temperaturze pokojowej. Następnie łączymy ze sobą wszystkie składniki palcami, aż powstanie drobna kruszonka. Dolewamy żółtka i wyrabiamy wszystko jeszcze raz. Z ciasta formujemy kulę, owijamy lekko wilgotną ściereczką. Wstawiamy do lodówki na godzinę.

krok 2

W międzyczasie przygotowujemy masę owocową. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy sok z cytryny, skrobię ziemniaczaną oraz cukier, cukier cynamonowy i wanilinowy. Całość dokładnie mieszamy, po czym odstawiamy.

krok 3

Kruche ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na 3 równe części. 1/3 ciasta chowamy z powrotem do lodówki. Z 2/3 pozostałego ciasta formujemy kulę i rozwałkowujemy na cienki prostokątny placek. Ostrożnie przenosimy go do formy (25 x 35 cm) posmarowanej wcześniej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na dziesięć minut.

krok 4

Następnie przechodzimy do przygotowania bezy. Za pomocą miksera ubijamy białka z dodatkiem soli na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier i ubijamy jeszcze przez trzy minuty. Minutę przed końcem dosypujemy skrobię ziemniaczaną.

krok 5

Na podpieczony spód wykładamy jabłka, na nich rozkładamy bezę i startą na grubych oczach resztę ciasta. Całość pieczemy przez około 30 minut, aż góra będzie zarumieniona. Przed podaniem wierzch jabłecznika równomiernie oprószamy cukrem pudrem.


Przepis powstał we współpracy z MAKRO

Spróbuj także:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk