Kukbuk
Kukbuk
pieczona ricotta, sernik z ricotty, ciasto z jabłkami, szybkie ciasto z jabłkami, sernik, ciasto z alkoholem, ciasto na niedzielę, pieczona ricotta z jabłkami, szybki deser

Pieczona ricotta z jabłkami i calvadosem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 60 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
karmel:
jabłko
3 sztuki
cukier
1 szklanka
calvados
1/2 szklanki
masa:
ricotta
350 g
jajko "zerówka"
2 sztuki
cukier
2 łyżki
ekstrakt waniliowy
2 łyżki

Przepis i zdjęcie: Monika Walecka

krok 1

Jabłka obieramy ze skórki i po usunięciu gniazd nasiennych kroimy w ósemki. Na patelnię wsypujemy cukier i wlewamy calvados. Podgrzewamy, aż powstanie złotobrązowy karmel. Dodajemy jabłka, mieszamy i smażymy kilka minut, aż puszczą sok. Smażymy jeszcze chwilę, by owoce zmiękły, a płyn odparował. 

krok 2

Zawartość patelni przelewamy do okrągłej tortownicy (najlepiej o średnicy 18 centymetrów) wyłożonej papierem do pieczenia.

kork 3

W misce mieszamy ricottę z jajkami, cukrem i esencją waniliową. Powstałą masą zalewamy jabłka. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30-40 minut, aż wierzch ricotty się zetnie i nabierze złotego koloru. Wyciągamy tortownicę z piekarnika i pozostawiamy ciasto do ostygnięcia. Wystudzone wykładamy na talerz spodem do góry. Kroimy w trójkąty, które przed samym podaniem możemy skropić calvadosem.

Przed rozpoczęciem pracy ricottę warto położyć na kilka godzin na sitko i odsączyć w ten sposób z nadmiaru wody – dzięki temu deser będzie bardziej zwarty.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!