Kukbuk
Kukbuk
racuchy drożdżowe z jabłkami, placki z jabłkami, gryczane placuszki, placki na drożdżach, puszyste pankejki, domowe racuszki, śniadanie dla dzieci, śniadanie na słodko, placki z owocami

Racuchy pszenno-gryczane z jabłkami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut + wyrastanie ciasta
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: deser
mleko 3.2%
300 ml
świeże drożdze
10 g
cukier
2 łyżki
mąka pszenna
180 g
mąka gryczana
70 g
jabłka
4 sztuki
dodatkowo:
olej roślinny
do smażenia
cukier puder

Przepis: Piotr Bruś-Klepacki 

krok 1

Do 100 ml mleka dodajemy drożdże i łyżkę cukru, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.

krok 2

Po 15 minutach dolewamy zaczyn do wymieszanych mąk. Dodajemy pozostały cukier i dolewamy tyle mleka, aż uzyskamy konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na godzinę.

krok 3

Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w dużą kostkę i dodajemy do ciasta. Łyżką nakładamy porcje wielkości racuchów na rozgrzany olej i smażymy na rumiano z obydwu stron.

Podajemy klasycznie z cukrem pudrem.

TIP

Wiosną zamiast jabłek wrzućcie do racuchów pokrojony w plasterki rabarbar. Gotowe placuszki podajcie z kwaśną śmietaną wymieszaną z wodą różaną i cukrem pudrem. Zachwyt gwarantowany!

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!