Kukbuk
Kukbuk
tarta migdałowa z jabłkami, tarta z jabłkami, kruche ciasto, ciasto migdałowe, ciasto z jabłkami, kruche z jabłkami, kruszonka, domowa kruszonka, tarta galette, galette z jabłkami

Kruche ciasto migdałowe z jabłkami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut + chłodzenie
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
ciasto:
mąka pszenna
250 g
mąka ziemniaczana
1 łyżka
masło
100 g
jajko "zerówka"
1 sztuka
jogurt
3 łyżki
cukier
60 g
mielone migdały
30 g
kruszonka:
mąka pszenna
60 g
mąka ziemniaczana
1 łyżka
masło
60 g
cukier
40 g
jabłka:
twarde jabłka
3 sztuki
cukier trzcinowy
4 łyżki
ekstrakt waniliowy
2 łyżeczki
masło
1/2 łyżki
cynamon
1/2 łyżeczki
dodatkowo:
konfitura morelowa
1 łyżka
jajko "zerówka"
1 sztuka
mleko
1 łyżka stołowa
mascarpone
do podania
cukier puder

Przepis: Anna Matuszczak


Przygotowanie: Diana Kosiorek


Stylizacja: Agata Jankowska


Zdjęcia: Maciej Niemojewski


Ceramika: Spiek Ceramiczny

krok 1

W misce łączymy suche składniki: mąkę pszenną, ziemniaczaną, cukier oraz migdały. Do suchych składników dodajemy masło i szybko ucieramy. Wbijamy jajko i dodajemy jogurt. Szybko wyrabiamy, lepimy kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut.

krok 2

Łączymy wszystkie składniki na kruszonkę i wstawiamy do lodówki.

krok 3

Jabłka myjemy, obieramy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Tak przygotowane jabłka kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do rondla, dodajemy masło, cukier, cynamon i wanilię. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez około 15 minut, następnie zdejmujemy pokrywkę i dusimy jeszcze przez 5 minut.

tarta z jabłkami, galette z jabłkami, kruche ciasto z jabłkami, kruche ciasto, ciasto migdałowe, kruche ciasto z migdałami, jabłka pod kruszonką, jak zrobić kruche ciasto

Ciasto rozwałkowujemy na spory placek i przenosimy na papier do pieczenia. Środek smarujemy konfiturą i rozkładamy jabłka, zostawiając margines z ciasta. Brzegi zakładamy do środka i smarujemy roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka. Posypujemy kruszonką. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 35 minut na złoty kolor. Posypujemy cukrem pudrem. Ciasto jest idealne na późną kolację ze szklanką ciepłego mleka.

TIP:

Ciasto można przygotować dzień wcześniej, dokładnie owinąć w folię i przechować przez noc w lodówce. Komu się spieszy, ten w celu ekspresowego schłodzenia ciasta może schować je na chwilę do zamrażarki.

 

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!