Kukbuk
Kukbuk

Drożdżówki z jabłkami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 70 minut + czas na wyrośnięcie ciasta
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
mleko
200 ml + 1 łyżka
drożdże świeże
25 g
cukier
4 łyżki
mąka pszenna typu 550
1 łyżka + 3 szklanki
masło
75 g
jajko "zerówka"
2 sztuki
mąka szenna pełnoziarnista
1/2 szklanki
sól
szczypta
jabłko
2 sztuki
sok z cytryny
z 1/2 sztuki
cynamon
szczypta
kajmak
1 puszka

Przepis: Małgorzata Fryszkiewicz / Dieta Pełna Smaku

krok 1

Przygotowujemy zaczyn. Połowę mleka (100 mililitrów) delikatnie podgrzewamy. Drożdże kruszymy do miski, dodajemy po 1 łyżce cukru i mąki pszennej oraz lekko ciepłe mleko. Mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na mniej więcej 15 minut. 

krok 2

Do rondelka wlewamy pozostałe mleko (100 mililitrów) i wrzucamy pokrojone na kawałki masło. Podgrzewamy do momentu, aż masło całkowicie się rozpuści. Odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie 1 jajko roztrzepujemy widelcem. W dużej misce mieszamy ze sobą oba rodzaje mąki, sól i pozostały cukier. Dodajemy zaczyn, roztrzepane jajko i przestudzone mleko z masłem. Mieszamy łyżką do całkowitego połączenia się składników, a następnie wyrabiamy ciasto ręcznie. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na mniej więcej godzinę. W tym czasie ciasto powinno podwoić objętość.

krok 3

Jabłka kroimy w drobną kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy cynamonem. 

krok 4

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości około ½ centymetra. Na cieście rozsmarowujemy kajmak. Na nim równomiernie układamy jabłka, tak by od każdego brzegu ciasta pozostało około 2 centymetrów wolnego miejsca. Następnie zwijamy ciasto w roladę, począwszy od dłuższego boku. Dzielimy ją na równe części. Bułeczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia – pozostawiamy między nimi niewielkie odstępy. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na mniej więcej 20 minut do ponownego wyrośnięcia.

krok 5

Bułki smarujemy jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut, aż bułeczki się zarumienią.

TIP:

W piekarniku najlepiej nastawić grzanie na górę i dół.

#Jabłonki

Na jesień jabłka są najlepsze! Jeśli chcecie spróbować różnych, mniej znanych odmian to wrzesień i październik są najlepszymi momentami na eksperymentowanie. Doskonale o tym wiedzą założyciele Fundacji State of Poland, którzy prowadzą akcję #Jabłonki. Jej celem jest nie tylko promocja polskich jabłek i mnogości ich odmian, ale także w kreatywny sposób zachęcenie do odkrycia kultury sadowniczej w Polsce i przypomnienia przepięknych miejsc, w których wśród jabłoni możemy odpoczywać, bawić się i poznawać jabłkowe sekrety. 

Więcej przepisów z jabłkami:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk