Kukbuk
Kukbuk
naleśniki ryżowe, naleśniki bezglutenowe, mąka ryżowa, naleśniki, placki bez glutenu, naleśniki bez glutenu, zdrowe naleśniki

Naleśniki ryżowe z jabłkami i żurawiną

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: bezglutenowa
typ posiłku: śniadanie
ciasto:
mąka ryżowa
2 szklanki
mleko roślinne
1 i 3/4 szklanki
jajko "zerówka"
2 sztuki
sól
szczypta
oliwa
2-3 łyżki
nadzienie:
jabłka
4 sztuki
masło klarowane
1 łyżeczka
cynamon
1/2 łyżeczki
sok z cytryny
1 łyżeczka
skórka z cytryny
1 łyżeczka
żurawina
garść
dodatkowo:
prażone migdały
syrop klonowy lub miód

Przepis i zdjęcia: Ula Demczuk / foodnotes.pl

krok 1

Jajka, mleko roślinne, mąkę ryżową i sól dokładnie miksujemy. Dodajemy łyżkę oliwy i jeszcze raz mieszamy.

naleśniki ryżowe z jabłkami, naleśniki bezglutenowe, placki bez glutenu, placki, naleśniki z mąki ryżowej, naleśniki z jabłkami, prażone jabłka

Patelnię rozgrzewamy, smarujemy ją pędzlem namoczonym w oliwie. Wylewamy porcję ciasta (może wydawać się bardziej wodniste niż tradycyjne ciasto na mące pszennej, to naturalne). Smażymy na średnim ogniu, aż naleśniki będą same odchodzić od patelni. Obracamy je i smażymy chwilę z drugiej strony. 

Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy cynamon i chwilę podgrzewamy. Wrzucamy pokrojone jabłka, smażymy, aż się przyrumienią. Dodajemy żurawinę (świeżą lub suszoną), sok z cytryny, przykrywamy i dusimy 6-8 minut, aż jabłka zmiękną.

Gotowe jabłka podajemy z naleśnikami, polane odrobiną miodu lub syropu i sowicie obsypane prażonymi płatkami migdałów.  

Więcej wspaniałych zdjęć i przepisów Uliznajdziecie na blogu >>

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!