Kukbuk
Kukbuk
Ciasto biszkoptowe, castella z jabłka w karmelu (fot. Ola Jagłowska)

Odwrócony miodowy biszkopt z jabłkami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 60 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: deser
BISZKOPT:
jajko "zerówka"
4 sztuki
mąka pszenna
120 g
cukier
50 g
miód
60 g
mleko
60 g
masło
50 g
sól
szczypta
KARMELOWE JABŁKA:
jabłko
3-4 sztuki
orzechy pekan
60 g
cukier
100 g
ekstrakt waniliowy
1 łyżka
masło
40 g
śmietanka 30%
50 g

Przepis i zdjęcia: Aleksandra Jagłowska

krok 1

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Białka ubijamy mikserem z solą, gdy pojawią się bąbelki dodajemy połowę cukru i ubijamy aż do uzyskania sztywnej masy.

krok 2

Żółtka ucieramy z resztą cukru na puszysty kogel-mogel. Dodajemy wymieszane ze sobą składniki: miód, wanilię, mleko i roztopione masło. Następnie delikatnie mieszamy mikserem na mniejszych obrotach.

krok 3

Do powstałej jajecznej masy dodajemy przesianą mąkę, a następnie delikatnie łączymy z ubitymi białkami. Biszkopt pieczemy w 160 stopniach przez około 50-60 minut. Do momentu, aż ciasto będzie suche w środku i złociste na zewnątrz, jednocześnie uważając, by zbyt długie pieczenie nie spowodowało, że ciasto zamieni się w zakalec. Po upieczeniu studzimy jeszcze chwilę w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

Szybki biszkopt japoński z jabłkami, odwrócony miodowy biszkopt japoński z jabłkami i pekanami (fot. Ola Jagłowska)

krok 4. Przygotowujemy karmel. Na patelnię o grubym dnie wysypujemy cukier. Czekamy, aż się rozpuści i uzyska bursztynowy odcień, co jakiś czas go mieszając.

krok 5. Jabłka obieramy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w ósemki.

krok 6. Do roztopionego cukru dodajemy masło, energicznie mieszamy i dolewamy śmietankę. Na patelnię z karmelem dorzucamy jabłka oraz orzechy, mieszamy raz jeszcze. Jeśli karmel zbyt stężeje, nie przejmujcie się – wystarczy znowu umieścić patelnię nad ogniem i poczekać, aż karmel się rozpuści i jabłka się zarumienią.

krok 7. Na gotowe ciasto wylewamy karmel i wykładamy pozostałe jabłka z orzechami.

Więcej przepisów Oli znajdziecie na blogu >>

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka