Kukbuk
Kukbuk
ciasto biszkoptowe, castella cake, ciasto z jabłkami, jabłka w karmelu, karmel, biszkopt, ciasto odwrócone, proste ciasto, ciasto na niedzielę, szybki deser, deser z jabłkami

Odwrócony miodowy biszkopt japoński z jabłkami i pekanami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 60 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
biszkopt:
jajka "zerówki"
4 sztuki (rozmiar L)
mąka pszenna
120 g
cukier
50 g
miód
60 g
mleko
60 g
stopione masło
50 g
sól
szczypta
jabłka w karmelu:
jabłka
3-4 sztuki
orzechy pekan
60 g
cukier
100 g
ekstrakt waniliowy
łyżka
masło
40 g
śmietanka 30%
50 g

Przepis i zdjęcia: Aleksandra Jagłowska

krok 1

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Białka ubijamy mikserem z solą, gdy pojawią się bąbelki dodajemy połowę cukru i ubijamy aż do uzyskania sztywnej masy.

krok 2

Żółtka ucieramy z resztą cukru na puszysty kogel mogel. Dodajemy wymieszane ze sobą składniki: miód, wanilię, mleko i masło, lekko mieszamy na mniejszych obrotach miksera.

krok 3

Do powstałej jajecznej masy dodajemy przesianą mąkę, a następnie delikatnie łączymy z ubitymi białkami.

Biszkopt pieczemy w 160stp przez ok. 50-60min (polecam po 40min zrobić test suchego patyczka – ciasto powinno być suche w środku i wyrośnięte, złociste na zewnątrz; zbyt długie pieczenie może sprawić, że uzyskamy zakalca). 

Studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

biszkopt japoński z jabłkami, biszkopt z jabłkami, ciasto z jabłkami, jabłka w karmelu, orzechy w karmelu, karmel, ciasto z karmelem, szybkie ciasto, ciasto na niedzielę

Na patelnię o grubym dnie wysypujemy cukier, czekamy, aż się rozpuści i uzyska bursztynowy odcień, co jakiś czas mieszając.

Jabłka obieramy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w ósemki.

Do roztopionego cukru dodajemy masło, energicznie mieszamy i dolewamy śmietankę. Na patelnię z karmelem dorzucamy jabłka i orzechy, mieszamy raz jeszcze. Jeśli karmel zbyt stężeje, nie przejmujcie się – wystarczy znowu umieścić patelnię nad ogniem i poczekać, aż karmel się rozpuści i jabłka się zarumienią.

Na gotowe ciasto wylewamy karmel i wykładamy pozostałe jabłka z orzechami.

Więcej przepisów Oli znajdziecie na blogu >>

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!