Kukbuk
Kukbuk
Wege śniadania słodkie. Crumble jabłkowo-bananowe (fot. Maciek Niemojewski)

Najlepsze jabłkowe przepisy na jesień

Jesienią jabłka są obowiązkowe. A ponieważ we wrześniu i w październiku smakują najlepiej, podpowiadamy, jak przyrządzić z nimi nie tylko słodkie pyszności, ale i rozgrzewające posiłki.

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne: Maciek Niemojewski

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 17 minut!

Początek jesieni może oznaczać wiele rzeczy: zmianę pogody, początek szkoły albo powrót do pracy. My jednak łączymy tę porę roku przede wszystkim z przyjemnościami kulinarnymi. Wtedy na stragany powracają wytęsknione jesienne warzywa i owoce. Można się spierać o to, które z nich sprawdzą się najlepiej w sezonowych przepisach, ale jedno jest pewne – jabłko smakuje doskonale zarówno w wydaniu słodkim, jak i wytrawnym. Bezglutenowa szarlotka z dodatkiem pigwy, klasyczne gofry, crumble, a może wytrawny duet ze śledziem? Podpowiadamy, które odmiany sprawdzą się w jakich daniach, i zachęcamy do wypróbowania niejednego z naszych najlepszych przepisów z jabłkami. Czas na rozsmakowanie się w nadchodzącej jesieni.

Słodkie

bezglutenowa szarlotka z pigwą, szarlotka, ciasto bezglutenowe, ciasto z jabłkami, przepis Lisia Kawiarenka

Bezglutenowa szarlotka orzechowa z pigwą

Gdy tylko pojawiają się pierwsze jabłka, na myśl od razu przychodzi nam szarlotka. W tej wersji kwaśność jabłek proponujemy przełamać konfiturą pigwową. Zmielone orzechy włoskie dodajcie do zagniatanego ciasta – dzięki temu będzie ono miało mocniejszy aromat i smak. Uwaga! Ta szarlotka jest bezglutenowa, więc podczas przyjęcia wszyscy goście będą mogli jej spróbować.

Zobacz, jak zrobić bezglutenową szarlotkę orzechową z pigwą >>

gofry gryczane z karmelizowanymi jabłkami, gofry gryczane, bezglutenowe gofry, śniadanie bez glutenu, śniadanie na słodko, gofry bezglutenowe, karmelizowane jabłka

Gofry gryczane z karmelizowanymi jabłkami

Jesienne poranki polecamy od czasu do czasu rozpocząć od… gofrów. Zapach smażonego ciasta rozchodzący się po domu każdego wprawi w błogi nastrój. Z tym przepisem przygotujecie bezglutenowe ciasto, a gdy gofry będą gotowe, podajcie je z karmelizowanymi jabłkami. Jeśli macie ochotę, możecie je dodatkowo posypać brązowym cukrem lub cynamonem.

Sprawdź przepis na gofry gryczane z karmelizowanymi jabłkami >>

tarta migdałowa z jabłkami

Kruche ciasto migdałowe z jabłkami

Jeśli tęsknicie za letnim galette, to koniecznie spróbujcie jego jesiennej odmiany z jabłkami w roli głównej. Migdałowe ciasto możecie przygotować dzień wcześniej – dokładnie owińcie je w folię i włóżcie na noc do lodówki. A jeśli bardzo wam się spieszy, możecie ciasto włożyć na chwilę do zamrażarki. Dzięki temu będziecie mogli je skończyć w ekspresowym tempie.  

Wypróbuj przepis na kruche ciasto migdałowe z jabłkami >>

Deser z jabłek pod maślaną kruszonką obsypane cukrem pudrem (fot. Maciek Niemojewski)

Jabłka pod cynamonową kruszonką

Złota reneta pod chrupiącą cynamonową kruszonką to smakołyk dla prawdziwych łasuchów. A co ważniejsze, trudno o prostsze do wykonania sezonowe ciasto. W wyjątkowo rozpustnej wersji podajcie crumble z serkiem śmietankowym lub lodami waniliowymi.

Zobacz przepis na jabłka pod cynamonową kruszonką >>

owoce pod kruszonką, jabłka pod kruszonką, kruszonka owsiana, kruszonka, szybkie jabłka pod kruszonką

Gruszki, jabłka, śliwki pod owsiano-migdałową kruszonką

Kolejny wariant jesiennego crumble. Do jego przygotowania wykorzystajcie gruszki, jabłka, śliwki lub inne ulubione owoce. Ważne, by było sezonowo i pysznie. Owoce przykryte owsianą kruszonką najlepiej smakują na ciepło, z dodatkiem jogurtu naturalnego. Pst! W wersji wegańskiej wystarczy zamienić masło na 5 łyżek oleju, na przykład sezamowego.

Sprawdź, jak zrobić gruszki, jabłka, śliwki pod owsiano-migdałową kruszonką >>

Reklama
Ciasto biszkoptowe, castella z jabłka w karmelu (fot. Ola Jagłowska)

Odwrócony miodowy biszkopt japoński z jabłkami i pekanami

Coś dla tych, którzy chcieliby zrobić tartę Tatin, ale czują, że to ich nieco przerasta. Ten przepis może nie jest doskonałym odzwierciedleniem receptury francuskiego deseru, ale stanowi jego ciekawą i znacznie prostszą w wykonaniu opcję. Dzięki niemu przygotujecie lekki, wilgotny biszkopt, na którym najlepiej ułożyć jabłka i orzechy w karmelowym sosie. Ta niebanalna propozycja sprawdzi się wyśmienicie w jesienne popołudnie. Jeśli nie przepadacie za pekanami, zamieńcie je na orzechy włoskie.

Wypróbuj przepis na miodowy biszkopt japoński z jabłkami i pekanami  >>

Jabłecznik na kruchym spodzie z bezą i kruszonką posypany cukrem pudrem, makro

Jabłecznik na kruchym spodzie z bezą i kruszonką

Nastawcie piekarnik i rozgrzejcie się w chłodne jesienne wieczory! Jabłecznik to idealna propozycja dla tych, którzy potrzebują czegoś wzmacniającego i dla ciała, i dla duszy. To ciasto proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego pyszne! Uwielbiają je wszyscy – to świetny deser dla dzieci, ale także ulubiony smakołyk dorosłych. Przed podaniem wierzch jabłecznika koniecznie oprószcie cukrem pudrem!

Sprawdź przepis na jabłecznik na kruchym spodzie z bezą i kruszonką >>

racuchy drożdżowe z jabłkami, placki z jabłkami, gryczane placuszki, placki na drożdżach, puszyste pankejki, domowe racuszki, śniadanie dla dzieci, śniadanie na słodko, placki z owocami

Racuchy pszenno-gryczane z jabłkami

Klasyczne drożdżowe racuchy urozmaićcie dodatkiem mąki gryczanej. Gdy ciasto będzie wyrastać, możecie spokojnie zabrać się do przygotowania jabłek. Potem usmażenie racuchów zajmie wam już tylko kilkanaście minut. Gotowe placuszki posypcie cukrem pudrem i jedzcie, póki ciepłe.

Zobacz, jak zrobić racuchy pszenno-gryczane z jabłkami >>

naleśniki ryżowe, naleśniki bezglutenowe, mąka ryżowa, naleśniki, placki bez glutenu, naleśniki bez glutenu, zdrowe naleśniki

Naleśniki ryżowe z jabłkami i żurawiną

Przygotowanie tych naleśników nie wymaga wiele wysiłku, za to ciasto jest bezglutenowe. W czasie smażenia kolejnych placków możecie przygotować nadzienie z prażonych jabłek i żurawiny z dodatkiem cytryny i cynamonu. Gotowe naleśniki dodatkowo polejcie miodem i posypcie uprażonymi płatkami migdałów.

Sprawdź przepis na naleśniki ryżowe z jabłkami i żurawiną >>

babeczki z kruszonką, muffinki z kruszonką, muffinki z jabłkiem, ciasto z jabłkiem, szybkie babeczki, domowe muffinki, domowe babeczki, babeczki z kajmakiem, przekąski na imprezę, desery dla dzieci, muffinki

Muffiny z kajmakiem i kruszonką

Jogurtowe babeczki z jabłkami to niebanalny pomysł na deser, który sprawdzi się zarówno na pikniku w słoneczny weekend, jak i do kawy w pracy. Przed upieczeniem muffinów dodajcie do nich masę kajmakową i posypcie je koniecznie kruszonką. W tym połączeniu najlepiej sprawdzą się kwaśne i twarde jabłka, jak reneta czy antonówka.

Wypróbuj przepis na muffiny z kajmakiem i kruszonką >>

Reklama
pieczona ricotta, sernik z ricotty, ciasto z jabłkami, szybkie ciasto z jabłkami, sernik, ciasto z alkoholem, ciasto na niedzielę, pieczona ricotta z jabłkami, szybki deser

Pieczona ricotta z jabłkami i calvadosem

Serowy wariant odwróconej tarty z jabłkami i karmelem. Masę serową przygotujecie z ricotty, mniej tłustej niż klasyczny polski twaróg. Ser warto wcześniej przełożyć na sitko i zostawić na kilka godzin. Dzięki temu odsączycie go z nadmiaru wody, a deser będzie bardziej zwarty.

Zobacz przepis na pieczoną ricottę z jabłkami i calvadosem >>

tarta z jabłkami (fot. Megi Rychlik)

Tarta z jabłkami

Z szarlotką może konkurować jedynie ta tarta. Wymieszajcie mąkę tortową i krupczatkę, dodajcie jajka, cukier waniliowy i gałkę muszkatołową. Kruchym ciastem wylepcie formę, ułóżcie na nim rozetę z pokrojonych jabłek – i szybko wstawcie do piekarnika. Na koniec posypcie tartę odrobiną cukru i cynamonu. Oto prawdziwie rozpustny deser!

Sprawdź, jak zrobić tartę z jabłkami >>

Róże z jabłkami w cieście francuskim (fot. Katarzyna Kopacz)

Róże z jabłkami w cieście francuskim

Lubicie efektowne desery, takie żeby zaskakiwały gości? W takim razie ten przepis jest dla was. Jabłka pokrójcie i podgrzewajcie przez chwilę w piekarniku lub mikrofalówce. Gotowe ułóżcie na pokrojonym w plastry cieście francuskim i zwińcie. Gwarantujemy, że posypane cukrem pudrem jabłkowe róże zrobią wrażenie nawet na tych, którzy nie są amatorami owocowych deserów.

Wypróbuj przepis na róże z jabłkami w cieście francuskim >>

Drożdżówki z jabłkami

Nie ma możliwości, żeby te drożdżówki dotrwały do następnego dnia. Gdy tylko ich jabłkowo-cynamonowy zapach rozniesie się po domu, spodziewajcie się, że w kilka sekund wszyscy domownicy zameldują się w kuchni. Na szczęście upieczenie tych drożdżówek jest proste, udadzą się nawet początkującym kucharzom. Zacznijcie od zrobienia zaczynu. Gotowe, wyrobione ciasto posmarujcie kajmakiem, ułóżcie na nim jabłka i wstawcie do piekarnika. Idealne na niedzielne popołudnie.

Zobacz przepis na Drożdżówki z jabłkami >>

Konfitura z jabłek  w karmelu z tymiankiem według przepisu Moniki Waleckiej (fot. Monika Walecka)

Konfitura z jabłek w karmelu z tymiankiem

Wyciągnięty ze spiżarni słoik prażonych jabłek otwiera przed nami całą gamę możliwości – możemy wykorzystać je do szarlotki, racuchów czy pieczonego mięsa. A jeśli macie ochotę na bardziej nieoczywistą odsłonę tego przetworu, koniecznie spróbujcie wersji, w której kwaśne jabłka łączy się z karmelem, tymiankiem i brandy.

Wypróbuj przepis na konfiturę z jabłek w karmelu z tymiankiem >>

Masło z jabłek pachnące cynamonem zamknięte w słoiku (fot. dinnershow.studio)

Masło jabłkowe z cynamonem

Wiedzieliście, że z jabłek można zrobić masło? Lekko deserowe, jest wręcz obowiązkowym składnikiem jesiennego śniadania – do posmarowania chałki lub plastra ciasta drożdżowego albo do owsianki. Zawekowane w słoiczku masło jabłkowe to świetny pomysł na prezent.

Sprawdź przepis na masło jabłkowe z cynamonem >>

Ryż z karmelowym jabłkiem na ostro

Jak nadać jabłku pikantność? Doprawcie je czarnym pieprzem i kurkumą! Jeśli to połączenie w teorii was nie przekonuje, to jedyna rada jest taka – musicie zrobić sobie takie śniadanie. Gwarantujemy, że warto zaryzykować, bo nie tylko jest szybkie w przygotowaniu, ale także dostarczy organizmowi mnóstwa energii i antyoksydantów.

Zobacz, jak zrobić ryż z karmelowym jabłkiem na ostro >>

Przepis na panna cottę z dynią, wiśniami i gorzką czekoladą (fot. dinnershow.studio)

Dyniowa panna cotta z rajskimi jabłkami pod czekoladową kruszonką

Rajskie jabłuszka dobrze jest zawekować, ale rewelacyjnie sprawdzą się także w jesiennych deserach. Ze słodką bezą lub dyniową panna cottą rozpieszczą niejedno podniebienie. Dynię zmiksujcie ze śmietanką, z cukrem i żelatyną. Gdy panna cotta będzie się chłodzić, przygotujcie rajskie jabłuszka – koniecznie z syropem z brązowego cukru i cynamonu. Gotowy deser będzie smakować tylko lepiej, jeśli posypiecie go kruszonką z czekolady.

Sprawdź przepis na dyniową panna cottę z rajskimi jabłkami >>

Drożdżowe bułeczki zawijane z prażonymi jabłakami i cynamonem polane lukrem cytrynowym , przepis Edyta Przekop

Bułeczki drożdżowe z jabłkami

Przyznajemy się szczerze, że jeśli chodzi o drożdżówki, to nie pogardzimy nimi w żadnej postaci. Te najlepiej smakują ze słodkim lukrem. Najpierw przygotujcie zaczyn, potem zróbcie farsz do drożdżówek. Oprócz jabłek będziecie potrzebować masła, cynamonu i brązowego cukru. Gdy upieczone bułeczki przestygną, możecie je śmiało polać lukrem.

Wypróbuj przepis na bułeczki drożdżowe z jabłkami >>

racuszki gryczane, placki bezglutenowe, pancakes, przepisy Jagłowska, wegańskie placki, wegańskie śniadanie

Gryczane racuszki z suszoną żurawiną i jabłkowym karmelem

Może i wyglądają dość typowo, ale już pierwszy kęs zdradza, że te racuchy z klasycznymi mają niewiele wspólnego. Ciasto zrobicie z mąki gryczanej i tartych jabłek, a karmelowy charakter nada racuchom sok jabłkowy połączony z syropem klonowym. To połączenie doskonale kontrastuje z grejpfrutem i suszoną żurawiną. Zjecie je na słodkie śniadanie czy na deser?

Zobacz przepis na gryczane racuszki z suszoną żurawiną i jabłkowym karmelem >>

Bezglutenowe placki dyniowe z figami i migdałami (fot. Katarzyna Karus-Wysocka / cookitlean.pl)

Bezglutenowe placki z dyni z prażonymi jabłkami i figami

Placuszków czy pankejków na śniadanie nigdy dość. Te mogą spokojnie jeść także osoby, które nie tolerują glutenu. Ciasto przygotujecie z dyni, oleju kokosowego i octu jabłkowego. Do tego mąka kasztanowa i odrobina miodu. Z usmażonymi plackami najlepiej smakują uprażone z migdałami i figami jabłka.

Sprawdź, jak zrobić bezglutenowe placki z dyni z prażonymi jabłkami i figami >>

Wege śniadania słodkie. Crumble jabłkowo-bananowe (fot. Maciek Niemojewski)

Crumble jabłkowo-bananowe

Jabłko i banan to duet idealny! Świetnie się sprawdzi w chrupiącym crumble, które jest proste i szybkie w przygotowaniu. Nie wymaga wiele pracy – płatki owsiane zagniećcie z wegańską margaryną, wanilią, cynamonem i masłem orzechowym na kruche ciasto. Po schłodzeniu wegańską kruszonką posypcie jabłka i banany, a potem upieczcie je w piekarniku. Takie śniadanie to obowiązkowa pozycja na jesienne i zimowe dni!

Sprawdź przepis na crumble jabłkowo-bananowe >>

Sernik miodowy z karmelizowanymi jabłkami

Sernik miodowy z karmelizowanymi jabłkami

Mimo że w klasycznej wersji smakuje doskonale, zachęcamy was, by tradycyjny sernik potraktować jako bazę kulinarnych eksperymentów. Tym razem proponujemy zrobić go z miodem i jabłkami. Nie tylko zaskakuje smakiem, ale także pięknie prezentuje się na talerzu. Gwarantujemy, że zniknie ze stołu w okamgnieniu!

Wypróbuj przepis na sernik miodowy z karmelizowanymi jabłkami >>

Lemoniada gruszkowa z tymiankiem i sokiem jabłkowym (fot. Maciej Niemojewski)

Lemoniada gruszkowa z tymiankiem i sokiem jabłkowym

Doskonale orzeźwiający napój, w którym królują sezonowe smaki. Z gruszek przygotujcie mus, a z cytryn wyciśnijcie sok. Jeszcze odrobina jabłek, gałązki tymianku, szczypta brązowego cukru – i możecie podawać lemoniadę w wysokich szklankach z kostkami lodu. Uwaga! Polecamy przygotować nieco więcej musu owocowego – sprawdzi się w naleśnikach albo jako dodatek do porannej owsianki.

Zobacz przepis na lemoniadę gruszkową z tymiankiem i sokiem jabłkowym >>

Napar jabłkowo-cynamonowy

Napar jabłkowo-cynamonowy

Jabłko w połączeniu z nieco pikantnym cynamonem tworzy parę idealną, która nie tylko rozgrzewa w jesienne, chłodne dni, ale także przypomina aromatem szarlotki niedzielne popołudnia. Ten napój zrobicie w 10 minut – i długo nie zapomnicie jego smaku. Zetrzyjcie korzeń imbiru, a następnie włóżcie go z plastrami jabłka do szklanki i zalejcie gorącą wodą. Ważne, by nie był to wrzątek! Dodajcie cynamon, anyż, goździki i miód, dokładnie wymieszajcie i przykryjcie szklankę talerzykiem na mniej więcej 2 minuty. Gwarantujemy, że dawka witamin zrobi dobrze waszemu zdrowiu, a rewelacyjny smak napoju skutecznie poprawi wam humor. 

Zobacz przepis na napar jabłkowo-cynamonowy >>

Słone

socca z pesto i serem, placek z mąki z ciecierzycy, danie bezglutenowe, pizza bezglutenowa, szybki obiad, dieta bezglutenowa, pizza z serem, ciecierzyca, placek z ciecierzycy, szybka pizza

Socca, czyli placek z mąki z ciecierzycy z pesto, serem i jabłkami

Chrupiący placek z mąki z ciecierzycy to ciekawa bezglutenowa alternatywa dla pizzy czy focaccii. Podobnie jak w przypadku tych włoskich placków, i tu można dodać dowolne, ulubione składniki. My proponujemy wykorzystać zielone pesto, cukinię, jabłko i twardy ser podpuszczkowy. Ciasto najlepiej zostawić na całą noc (lub kilka godzin w ciągu dnia). Im dłużej będzie odpoczywać, tym mocniej mąka nasiąknie płynem, a placek będzie smaczniejszy.

Wypróbuj przepis na socca, czyli placek z mąki z ciecierzycy z pesto, serem i jabłkami >>

sałatka śledziowa z jabłkiem, sałatka śledziowa, sałatka ze śledzia, śledź na święta, świąteczny śledź, sposób na śledzia, śledź, sałatka z jabłkiem, prosta sałatka

Sałatka śledziowa z jabłkiem

Uwielbiamy kwaśno-słodkie połączenia. Do tej sałatki śledziowej dodajcie jabłka, cebulę i ogórki kiszone – w połączeniu z jogurtem i ze śmietaną nie ma sobie równych. Do tego dania najlepiej nadają się takie odmiany jabłek jak szara reneta, ligol lub golden delicious. Powinny być twarde, chrupiące i lekko kwaśne.

Zobacz przepis na sałatkę śledziowa z jabłkiem >>

Kiszone jabłka z goździkami, estragonem i gorczycą

Kiszone jabłka to niesamowicie smaczny i nieco zapomniany przysmak staropolskiej kuchni. Mają nietuzinkowy smak, a do tego są niezwykle zdrowe. Słoiczek tak przerobionych owoców dobrze mieć pod ręką zimą, gdy jesteśmy narażeni na niedobór witamin i minerałów. To prosty i szybki sposób na jabłka – na ich przygotowanie wystarczy zaledwie 15 minut. Później zostanie wam już tylko kiszenie! Na 1 litr zagotowanej wody wrzućcie 20 gramów soli, a następnie zaczekajcie, aż zalewa ostygnie. Jabłka pokrójcie w ćwiartki i wraz z resztą składników włóżcie do słoika. Zalejcie wodą z solą i odstawcie w ciemne miejsce na mniej więcej tydzień.

Zobacz, jak zrobić kiszone jabłka z goździkami, estragonem i gorczycą >>

Ziemniaki zapiekane z fasolą, jabłkiem i żurawiną, przepis Anna Szewczak

Ziemniaki zapiekane z fasolą, jabłkiem i żurawiną

Tej rozgrzewającej wegańskiej potrawie pachnącej majerankiem nie oprą się nawet najwięksi miłośnicy mięsnych dań. Jest prosta i szybka w przygotowaniu, a do tego pyszna. Świetnie się sprawdzi jako sycący obiad, ale równie dobrze nada się na domówkę lub spotkanie z przyjaciółmi. 

Wypróbuj przepis na ziemniaki zapiekane z fasolą, jabłkiem i żurawiną >>

Ogórki małosolne z jabłkiem i miodem 

Choć wydaje się, że ogórki małosolne to typowo słowiański przysmak, warto czasem odstąpić od tradycji i podejść do nich w mniej konwencjonalny sposób. Ogórki w przełamanej słodyczą miodu zalewie z pikantną nutą chili z pewnością będą urozmaiceniem w waszych spiżarniach! Wszystkie składniki oprócz miodu ułóżcie warstwami w słoiku. Na koniec włóżcie jeszcze ogórek, którym przykryjecie zawartość słoja. Do zalewy, gdy jest jeszcze letnia, dodajcie miód. Dokładnie wymieszajcie i zaczekajcie, aż wystygnie. Zalejcie ogórki i odstawcie słój w ciemne miejsce. Po upływie około dwóch dni, gdy smaki się przenikną, ogórki będą gotowe do zjedzenia.

Sprawdź, jak zrobić ogórki małosolne z jabłkiem i miodem >>

Sałatka z jabłek, białej rzepy, orzechów laskowych i szałwii (fot. dinnershow.studio)

Sałatka z jabłek i białej rzepy

Ta prosta sałatka świetnie się sprawdzi jako zdrowa przekąska lub dodatek do innego dania. Jest prosta i rewelacyjnie smakuje, a do tego przygotujecie ją w zaledwie 20 minut. Orzechy uprażcie na suchej patelni, a jabłka i rzepę pokrójcie w cienkie plasterki i ułóżcie na talerzu z szałwią, orzechami i serem. Sok i skórkę otartą z cytryny wymieszajcie z oliwą, a następnie doprawcie solą, cukrem i pieprzem. Tak przygotowanym winegretem skropcie sałatkę. Gotowe!

Wypróbuj przepis na sałatkę z jabłek i białej rzepy >>

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk