Kukbuk
Kukbuk
wielkanocny przepis, domowej roboty biała kiełbasa

30 nowoczesnych przepisów wielkanocnych

Choć kochamy tradycyjne przepisy, czasem mamy ochotę zinterpretować je po swojemu – dodać coś od siebie, odwrócić proporcje. Na styku tradycji i innowacji rodzą się najciekawsze smaki. W Wielkanoc zatem żurek, pasztet i sernik przygotujcie w nowoczesnej odsłonie. Oto przepisy na niebanalne potrawy wielkanocne!

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne: dinnershow.studio

Opublikowano: 24 Marca 2021
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 12 minut!

Wielkanoc tuż-tuż, na stołach znowu będą królować jajka, żur i biała kiełbasa. Jeśli od lat korzystacie z tych samych przepisów, może czas na wypróbowanie czegoś nowego? Dzięki inspiracjom z różnych zakątków świata odświeżamy nieco tradycyjne smaki. Proponujemy aż 30 wyjątkowych przepisów na dania wielkanocne: z mięsem i dla wegetarian, na słodko i w wersji wytrawnej, zarówno prostych, jak i finezyjnych. By każdy znalazł coś dla siebie. Na śniadanie podajemy bruschettę z łososiem, a na obiad – zamiast białego barszczu – zupę chrzanową z pietruszką i bazylią. W tę Wielkanoc dajcie się ponieść fantazji!

Przystawka

pomysł na wielkanocną przystawkę, sezonowa przystawka, wiosenne przepisy

Smażone pory z tartym jajkiem

Smażone pory z tartym jajkiem i boczkiem to idealny pomysł na prostą, minimalistyczną przystawkę, zapowiadającą prawdziwą wielkanocną ucztę. Koniecznie podajcie je ze szczypiorkowym olejem i z majonezem, które nadadzą daniu wiosenny charakter. Sprawdźcie, jak przygotować wielkanocne smażone pory!

Pasztet z porów z cytrynowym majonezem

Pasztet to nieodłączny element wielkanocnego menu. Jego smakiem w święta mogą się cieszyć także wegetarianie. Jego roślinną wersję można zrobić z rozmaitych warzyw, ale naszym faworytem jest pasztet z porów – delikatny, wilgotny i zaskakująco prosty w przygotowaniu. Oto prosty przepis na wegetariański pasztet z porów.

Chrupiąca bruschetta czosnkowa podana z rilletes z łososia, przepis i zdjęcie Anna Chwistek

Bruschetta z rillettes z łososia

Chrupiąca bruschetta smakuje wyśmienicie nie tylko w letnie poranki, z sezonowymi pomidorami. Wczesną wiosną, na Wielkanoc, możecie ją podać z delikatnym rillettes z łososia, kaparami, chrzanem i koperkiem. Znakomicie sprawdzi się zarówno na wielkanocne śniadanie, jak i na przystawkę przed świątecznym obiadem. Podpowiadamy, jak przygotować rillettes z łososia!

Drożdżowe bułeczki z miętą i kardamonem podane z jajkiem przepiórczym gotowanym na twardo, przepis i zdjęcie Anna Chwistek

Bułeczki z miętą i jajkami przepiórczymi

Szukacie pomysłu na wielkanocne drożdżowe wypieki? Bułeczki z miętą i jajkami przepiórczymi to doskonała propozycja świątecznej przekąski. Są delikatne, pyszne i wspaniale prezentują się na talerzu. W tym roku na Wielkanoc przygotujcie drożdżowe bułeczki z miętą i jajkami przepiórczymi!

Lekka sałatka z chrupiącym jajkiem

Młoda sałata, rzodkiewka, ogórek i kiełki to smaki wiosny i Wielkanocy. Te proste składniki w zupełności wystarczą do przygotowania pysznej, lekkiej wielkanocnej sałatki. By trochę ją urozmaicić, dodajcie jajka – ugotowane na półmiękko i usmażone na złoty kolor. Na koniec polejcie miodowo-musztardowym winegretem i gotowe – oto sposób na prostą wielkanocną sałatkę z chrupiącym jajkiem!

Zielony Cezar (fot.Michał Lichtański / Mili.studio)

Zielony Cezar

Za niepowtarzalny smak tej sałatki odpowiada sos na bazie jajek, oleju, anchois i ziół. To znakomita propozycja pełnego smaku, prostego w przygotowaniu dania z jajkiem – idealnego na Wielkanoc. My do przygotowania Cezara najchętniej używamy fasolki szparagowej, ogórka i sałaty rzymskiej, ale śmiało możecie sięgnąć po swoje ulubione warzywa, liście i strączki. Sprawdźcie, jak krok po kroku przygotować prostą sałatkę wielkanocną z jajkiem.

Tatar wołowy

Tatar być może nie jest typowo wielkanocną potrawą, ale podany z jajkiem przepiórczym, rzodkiewką i ze szczypiorkiem, nabiera iście wiosennego charakteru. Takiego przysmaku naprawdę trudno sobie odmówić, szczególnie że proponowany przez nas przepis opracował Michał Gniadek, były szef kuchni Zoni. To świetny pomysł na wielkanocną przystawkę. Sprawdźcie, jak przygotować wiosenny tatar wołowy.

Podpłomyki z kozim twarożkiem i pesto

Chrupiące podpłomyki to świetna propozycja wielkanocnego śniadania lub przystawki przed obiadem. Na placku lądują składniki, które wczesną wiosną znajdziemy na targu: rzodkiewka, kiełki, młoda sałata i kozi twarożek. Podajemy z pietruszkowym pesto. Oto prosty przepis na wiosenne podpłomyki – idealne na Wielkanoc!

Orientalne śniadanie, przepis na jajka po turecku (fot.Maciek Niemojewski

Jajka po turecku

Odrobina Orientu bez wątpienia ożywi wielkanocne menu i sprawi, że w najbliższe święta na stole pojawią się nietuzinkowe potrawy. Jedną z nich mogą być jajka po turecku, podane z jogurtem naturalnym, przyprawami, natką pietruszki i pieczywem. Idziemy o zakład, że takich jajek na miękko jeszcze nie próbowaliście! Sprawdźcie, jak przygotować jajka po turecku.

Jajka faszerowane tartym parmezanem, siekanymi orzeszkami pinii i świeżymi ziołami zapiekane w kremowym sosie serowym, przepis i zdjęcie Anna Chwistek

Jajka z pieca w sosie serowym

By urozmaicić wielkanocne menu, zamiast jajek na twardo z majonezem przygotujcie faszerowane jajka zapiekane w sosie serowym. Znakomicie sprawdzą się zarówno na śniadanie, jak i w roli przystawki przed obiadem. Farsz do jajek możecie zrobić oczywiście ze swoich ulubionych składników, ale my najbardziej lubimy połączenie sera i świeżych ziół. Sprawdźcie, jak przygotować faszerowane jajka zapiekane w sosie serowym!

Obiad

Biała kiełbasa z sosem żurkowym

Żurek z białą kiełbasą? A może biała kiełbasa z sosem żurkowym? Jeśli w tę Wielkanoc chcecie odkryć nowe smaki, przygotujcie wariację na temat klasycznego żurku – białą kiełbasę podajcie z sosem żurkowym, purée ziemniaczanym i botwiną. To świetne połączenie, które doskonale sprawdzi się na wielkanocny obiad. Sprawdźcie, jak przygotować białą kiełbasę z sosem żurkowym!

wielkanocne przepisy, pomysł na świąteczny obiad

Smażona wędzona szynka z piklowanym rabarbarem

Rabarbar to świetny dodatek nie tylko do deserów. Jego słodko-kwaśny smak znakomicie sprawdzi się także w daniach wytrawnych, na przykład w połączeniu ze smażoną szynką. Ten nieoczywisty wielkanocny posiłek przyrządzicie w zaledwie 45 minut! Zobaczcie, jak zrobić smażoną szynkę z rabarbarem!

wielkanocny przepis, domowej roboty biała kiełbasa

Biała kiełbasa z pastą truflową

Jeśli do tej pory kupowaliście gotową kiełbasę, w tym roku spróbujcie zrobić ją samodzielnie! Biała kiełbasa to przecież pozycja obowiązkowa na wielkanocnym stole – warto więc zadbać, by była jak najwyższej jakości. Do mięsa dodajcie pastę truflową i majeranek. Dzięki nim smak kiełbasy będzie głęboki i szlachetny. Podpowiadamy, jak zrobić domową białą kiełbasę, która świetnie nadaje się do wielkanocnego żurku.

Zupa krem z ziemniaków z chrzanem i z białą kiełbasą polana oliwą z pietruszką i bazylią, przepis Paweł Paszek-Pietruch / Eperfetto.pl

Zupa krem chrzanowy z białą kiełbasą

Na przełomie marca i kwietnia na straganach pojawiają się świeże korzenie chrzanu. Nic dziwnego, że w Święta Wielkanocne sięgamy po niego w kuchni. Choć świetnie smakuje jako dodatek do kiełbasy czy pasztetu, my lubimy przygotować z niego aksamitny krem. To wyśmienita wielkanocna zupa, która śmiało może konkurować z żurkiem! Sprawdźcie, jak przygotować chrzanowy krem z białą kiełbasą.

Szynka pieczona w sosie miodowym z dodatkiem czosnku i świeżego rozmarynu, przepis Paweł Paszek-Pietruch / Eperfetto.pl

Pieczona szynka w miodzie

Miód, czosnek, świeży rozmaryn, liście laurowe – dzięki tym składnikom każde danie nabiera smaku. Upieczona w ich towarzystwie szynka to idealna wielkanocna potrawa, stworzona do dzielenia się z bliskimi. Na wielkanocny obiad możecie ją podać z ziemniakami i ulubioną wiosenną sałatką. Podpowiadamy, jak przygotować soczystą, delikatną pieczoną szynkę na Wielkanoc!

żurek, jak zrobić żurek, przepis na żurek, żurek kukbuk, żurek wielkanocny, jajko, biała kiełbasa

Żurek

Choć kulinarna tradycja otwiera pole do zabawy i eksperymentów, czasami klasyka po prostu smakuje najlepiej. Podpowiadamy, jak zrobić domowy żurek na zakwasie: z czego przygotować wywar, na jakim mięsie i na jakich warzywach go ugotować i jak go zagęścić, a także z czym podać tę wielkanocną zupę. Oto najlepszy przepis na tradycyjny, domowy żurek na zakwasie!

Reklama
Przepis na rybę zapiekaną w słodko-kwaśnej marynacie (fot. Maciek Niemojewski)

Dorsz w słodko-kwaśnej marynacie

Wielkanocne menu nie kojarzy się zbytnio z rybami, ale pieczony dorsz w orientalnej marynacie na tyle dobrze łączy się z wiosennymi sałatkami, że nie mogliśmy go pominąć! To znakomita wielkanocna propozycja dla wszystkich pescowegetarian. Sprawdźcie, jak przygotować pieczonego dorsza na Wielkanoc.

Tomek Zielke sprawdza przepisy na wołowinę po burgundzku

Wołowina po burgundzku

Bœuf bourguignon, czyli wołowina po burgundzku, to klasyczne danie kuchni francuskiej. Ta aromatyczna potrawka z wołowiny z warzywami i czerwonym winem to popisowe danie, którego przygotowanie nie jest trudne, choć wymaga sporo czasu. Znakomita propozycja na wyjątkowe okazje, takie jak Wielkanoc. Oto przepis na wołowinę po burgundzku!

Deser

Tort limonkowy, Tort, jak zrobić tort, Święta Wielkanocne, świąteczne wypieki

Tort limonkowo-malinowy

Tort limonkowo-malinowy to wyjątkowy pomysł na słodkie zwieńczenie wielkanocnego obiadu. Ciasto maślane znakomicie komponuje się z limonkowym curdem i ze słodkim kremem malinowym. Deser możecie udekorować jadalnymi kwiatami, by nawiązywał do wiosennej atmosfery. Sprawdźcie, jak przygotować tort z limonkowym curdem i kremem malinowym.

Sernik z polewą z białej czekolady i matchy

Trudno wyobrazić sobie Wielkanoc bez sernika! Jeden z naszych ulubionych serników jest inspirowany kuchnią azjatycką – do polewy z białej czekolady dodajemy matchę, która zabarwia ją na zielono i nadaje jej lekko herbaciany smak. Sernik na orzechowym spodzie to idealna propozycja na wielkanocny deser. Podpowiadamy, jak krok po kroku zrobić sernik z polewą z białej czekolady!

Mazurek z kwiatami hibiskusa

To, obok sernika, najpopularniejsze wielkanocne ciasto. Tym razem, zamiast kupować mazurek w cukierni, zróbcie go samodzielnie we własnej kuchni! Jest prosty w przygotowaniu i pięknie prezentuje się na talerzu. Dodatek suszonych kwiatów hibiskusa sprawia, że w tym słodkim deserze pojawiają się lekko kwaskowe akcenty. Oto sprawdzony przepis na wielkanocny mazurek z hibiskusem!

przepis na wielkanocną babkę, babka różna polana różanym lukrem posypana siekanymi pistacjami

Babka różana z pistacjami

Już na sam jej widok rośnie nam apetyt. Babka to nieodłączny element wielkanocnego menu. Klasycznie robi się ją z sokiem z cytryny, ale warto spróbować jej także w różanej odsłonie. Wilgotne, puszyste ciasto polejcie lukrem i udekorujcie pokruszonymi pistacjami. Ten deser na stałe wpisze się do waszego wielkanocnego jadłospisu. Sprawdźcie, jak upiec różaną babkę wielkanocną z pistacjami.

Mazurek z kremem porzeczkowym

Mazurek to ciasto, które znakomicie łączy się z różnymi dodatkami. Chrupiący orzechowy spód świetnie odnajdzie się choćby w towarzystwie kwaskowego kremu porzeczkowego, który przygotujecie na bazie domowej konfitury. Taki wielkanocny mazurek bez wątpienia zasmakuje każdemu! Zobaczcie, jak zrobić mazurek na orzechowym spodzie z kremem porzeczkowym.

pokrojony mazurek z matchą, oraz filiżanka z kawą.

Mazurek pistacjowy z matchą

Choć najczęściej na kruchym spodzie mazurka rozprowadza się masę kajmakową lub czekoladową, naszym faworytem jest kakaowy mazurek z kremem pistacjowym i polewą matcha. Taki wielkanocny deser idealnie komponuje się z filiżanką mlecznej kawy. Oto przepis na nasz ulubiony wielkanocny mazurek z kremem pistacjowym i matchą.

Sernik na zimno z mascarpone i śmietanki oblany polewą z moidu i rozmarynu podany z figami, przepis Zosia Bauman-Nykowska

Sernik z figami i rozmarynowym miodem

Na Wielkanoc możecie także przygotować ciasta, które nie wymagają pieczenia. Tak zrobicie na przykład sernik na zimno z figami i rozmarynowym miodem. To bardzo prosty przepis na deser z lodówki, którego przygotowanie zajmie wam zaledwie pół godziny. Sprawdźcie, jak przygotować wielkanocny sernik na zimno z rozmarynowym miodem!

Mini serniczki z mascarpone z musem z mango podane z kwiatami z ananasa, sernik na zimno z mango na ciasteczkach owsianych, przepis Zosia Bauman-Nykowska

Serniczki z mango

Małe, kremowe serniczki to nietuzinkowy pomysł na wielkanocny deser. Do ich przygotowania nie będziecie potrzebować ani wielu składników, ani dużo czasu. Udekorowane kwiatem ananasa, będą się pięknie prezentować na talerzu. Jeżeli szukacie oryginalnego przepisu na wielkanocny sernik, koniecznie wypróbujcie przepis na tropikalne serniczki mango!

Reklama
Zielony sernik z dodatkiem herbaty matcha na czekoladowym spodzie z ciastek owsianych, przepis Zosia Bauman-Nykowska

Sernik z zieloną herbatą

Lubicie popijać sernik herbatą? Połączenie tych smaków wydało nam się na tyle inspirujące, że stworzyliśmy przepis na sernik o smaku japońskiej zielonej herbaty. To świetny, prosty w przygotowaniu bezglutenowy wielkanocny sernik, który bez wątpienia przypadnie do gustu wszystkim fanom matchy. Podpowiadamy, jak upiec sernik matcha!

Bezy różane posypane chrupiącymi pistacjami

Bezy różane z pistacjami

Słodkie, delikatne, kruche – bezy to deser, który oczarowuje minimalizmem. Nie oznacza to jednak, że nie można ich urozmaicić. W tym roku na Wielkanoc spróbujcie różanych bez z pistacjami. Delikatnie kwiecisty aromat i intensywnie orzechowa posypka sprawiają, że ta prosta słodycz zmienia się nie do poznania. Sprawdźcie, jak przygotować różane bezy z pistacjami!

Delikatny biszkopt z cytrynami i puszystym kremem bezowym

Biszkopt z cytrynami

Biszkopt nie jest być może pierwszym deserem, o którym myśli się w kontekście Wielkanocy, ale jest tak smaczny, że warto go piec na każdą specjalną okazję. Szczególnie że jest zaskakująco prosty i szybki w przygotowaniu. Wilgotny biszkopt z aksamitnym kremem i syropem cytrynowym to kompozycja, która na długo zapadnie wam w pamięć. Zobaczcie, jak upiec ciasto biszkoptowe z cytrynami!

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk