Kukbuk
Kukbuk
Zupa krem z ziemniaków z chrzanem i z białą kiełbasą polana oliwą z pietruszką i bazylią, przepis Paweł Paszek-Pietruch / Eperfetto.pl

Zupa-krem chrzanowy z białą kiełbasą

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 80 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
ZUPA
woda
1 1/2 litra
biała kiełbasa
1/2 kg
boczek
200 g
cebula
1 sztuka
czosnek
3 ząbki
liście laurowe
3-4 sztuki
ziele angielskie
6 ziaren
pieprz ziarnisty
6 ziaren
ziemniaki
3-4 duże sztuki
świeży tarty chrzan
200 g
sól
do smaku
pieprz czarny świeżo mielony
do smaku
śmietanka 36%
2-3 łyżki
gałka muszkatołowa
szczypta
DO PODANIA
oliwa
1/2 szklanki
bazylia
kilka listków
natka pietruszki
2 gałązki

Przepis: Paweł Paszek-Pietruch / Eperfetto.pl


Stylizacja: Małgorzata Białobrzycka


Zdjęcie: dinnershow.studio

krok 1

W dość dużym garnku doprowadzamy wodę do wrzenia. Wkładamy do niej białą kiełbasę i boczek, cebulę pociętą w ćwiartki, zgnieciony czosnek, liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz w ziarnach. Gotujemy około 30 minut. Wyjmujemy cebulę, boczek i kiełbasę. Cały wywar przecedzamy przez sito.

krok 2

Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie, by zmiękły. Odcedzamy i rozgniatamy je, a następnie łączymy z wywarem, dodajemy cebulę z wywaru i miksujemy na jednolity krem.

krok 3

Świeży chrzan ścieramy i przelewamy na sicie wrzątkiem. Dodajemy go do całości i gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut. Doprawiamy solą i świeżym pieprzem. Dodajemy śmietanę. Miksujemy zupę na gładki krem, używając blendera. Dodajemy gałkę muszkatołową.

krok 4

Oliwę miksujemy z listkami bazylii i pietruszki oraz odrobiną drobno mielonego pieprzu. Tak przygotowana esencjonalna oliwa nabierze zielonego koloru. Najlepiej, by odstała kilka godzin. Następnie przecedzamy ją przez gazę. Chrzanową zupę-krem podajemy na talerzu z kilkoma plasterkami białej kiełbasy i dekorujemy oliwą z pietruszką i bazylią.

Przepis pochodzi z materiału "Wielkanocne sztuczki" z wydania KUKBUK Było sobie żytko nr 2/2013. Wydania archiwalne Magazynu KUKBUK do ściągnięcia na aplikacji Android i IOS.

Zobacz też:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk