Kukbuk
Kukbuk

Podpłomyki z kozim twarożkiem i pesto

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 min
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: śniadanie
PODPŁOMYK:
mąka pszenna chlebowa typu 750
100 g
mąka pełnoziarnista pszenna typu 1850
100 g
woda
110 ml
oliwa
1 łyżeczka
PESTO:
cebulka dymka
pęczek
natka pietruszki
pęczek
sok z cytryny
1 łyżka
pestki słonecznika
1 łyżka
olej słonecznikowy
4 łyżki
sól
do smaku
pieprz
do smaku
DODATKOWO:
kozi twaróg
200 g
rzodkiewka
4 sztuki
kiełki zielonego groszku
garść
młode listki buraka
garść

krok 1

Mąki i sól mieszamy, powoli dodajemy wodę i oliwę i zagniatamy, aż powstanie elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypujemy mąką. Dzielimy na cztery części, każdą rozwałkowujemy na cienkie placuszki. Rozgrzewamy mocno patelnię bez tłuszczu i opiekamy je z każdej strony, aż powstaną pęcherze i placki się przyrumienią. Można dodatkowo zrumienić je nad ogniem.

krok 2

Przygotowujemy pesto z posiekanych dymki i pietruszki, soku z cytryny pestek ze słonecznika i oleju. Doprawiamy solą i pieprzem.

krok 3

Na każdym podpłomyku układamy porcję serka i pesto, dekorujemy pokrojoną w plasterki rzodkiewką, kiełkami groszku i listkami buraka.

Sprawdź również:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk