Kukbuk
Kukbuk
pomysł na wielkanocną przystawkę, sezonowa przystawka, wiosenne przepisy

Smażone pory z tartym jajkiem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 45 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
biała część pora
2 sztuki
sól
do gotowania i do smaku
masło
1 łyżka
jajko "zerówka"
2 sztuki
wędzony boczek
4 plastry
szczypiorek
1½ pęczka
cukier
szczypta
olej roślinny
450 ml
musztarda
1 łyżka
sok z cytryny
1 łyżka

Zdjęcie: Dinershow.studio


Przepis i przygotowanie: Wit Szychowski


Stylizacja: Agata Jankowska


Ceramika: Hadaki 

krok 1

Pory myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Osuszamy i przecinamy wzdłuż na pół. Na patelni roztapiamy masło i smażymy pory od strony przecięcia na złoto. Przekładamy na talerz. Jajko gotujemy na twardo (9 minut), studzimy, obieramy i ścieramy na pory. Na suchej patelni wytapiamy boczek (na chrupko), studzimy, siekamy i posypujemy nim danie.

krok 2

W wysokim naczyniu umieszczamy pokrojony drobno 1 pęczek szczypiorku, szczyptę cukru, szczyptę soli i 100 ml oleju. Blendujemy, odstawiamy na chwilę i przecieramy przez sitko. Aromatyzowanym olejem polewamy danie.

krok 3

Drugie jajko, musztardę, sok z cytryny i drobno pokrojony pozostały szczypiorek wkładamy do wysokiego naczynia. Blendujemy – w trakcie wlewamy powoli 350 ml oleju. Doprawiamy solą.

Dekorujemy pory majonezem.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!