Kukbuk
Kukbuk
Delikatny biszkopt z cytrynami i puszystym kremem bezowym

Biszkopt z cytrynami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 45 min + czas chłodzenia ciasta
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
BISZKOPT:
jajko "zerówka"
6 sztuk
cukier
200 g
mąka pszenna
150 g
mąka ziemniaczana
55 g
KREM:
białko z jajka "zerówka"
2 sztuki
cukier
150 g
woda
60 ml
SYROP:
woda
150 ml
cukier
150 g
cytryna
4 sztuki

Przepis: Piotr Bruś-Klepacki


Zdjęcie: dinnershow.studio

krok 1

Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodajemy żółtka i ubijamy przez trzy minuty. Teraz partiami dodajemy przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną. Gdy składniki się połączą, kończymy mieszanie. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Dno foremki wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i wkładamy do piekarnika. Biszkopt pieczemy 30 minut, a następnie studzimy. Wyjmujemy z formy i kroimy na dwie części.

krok 2

Białka na krem wlewamy do miski. Ubijamy na sztywną pianę. W tym czasie podgrzewamy cukier z wodą do temperatury 118 stopni. Następnie powoli wlewamy syrop cukrowy do piany, cały czas mieszając. Gdy wlejemy już cały, zwiększamy obroty i ubijamy krem do momentu, aż masa się schłodzi.

krok 3

W rondelku łączymy cukier i wodę. Gdy się zagotuje, dodajemy pokrojone w plasterki cytryny. Trzymamy je na ogniu kilka minut, po czym schładzamy w lodówce.

krok 4

Na biszkopt nakładamy krem, a następnie przykrywamy go drugą połową ciasta. Na górę wykładamy cytryny i polewamy całość syropem cytrynowym.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk