Kukbuk
Kukbuk
Szynka pieczona w sosie miodowym z dodatkiem czosnku i świeżego rozmarynu, przepis Paweł Paszek-Pietruch / Eperfetto.pl

Pieczona szynka w miodzie

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 15 minut + czas marynowania + czas pieczenia
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
szynka wieprzowa
2 kg
ciepła woda
50 ml
miód spadziowy lub gryczany
70 ml
oliwa
100 ml
czosnek
5 ząbków
świeży rozmaryn
2-3 gałązki
pieprz
do smaku
sól
do smaku
sok z cytryny
2 łyżki
starta skórka z cytryny
1 łyżka
liście laurowe
kilka sztuk
woda o temperaturze pokojowej
100 ml

Przepis: Paweł Paszek-Pietruch / Eperfetto.pl


Stylizacja: Małgorzata Białobrzycka


Zdjęcie: dinnershow.studio

krok 1

Szynkę myjemy i wycieramy do sucha papierowym ręcznikiem. Mieszamy ciepłą wodę z miodem. Dodajemy do tego oliwę, posiekany czosnek, rozmaryn, świeżo mielony pieprz, sok z cytryny i startą skórkę cytrynową. Dobrze mieszamy i taką marynatą nacieramy mięso. Posypujemy solą. Mięso najlepiej wstawić na noc do lodówki, aby poleżało w tej zalewie.

krok 2

Po wyjęciu zostawiamy je na godzinę w temperaturze pokojowej, żeby się ogrzało. Rozgrzewamy piekarnik do 190-200 stopni. Ustawiamy na grzanie z góry i z dołu.

krok 3

Mięso obkładamy liśćmi laurowymi. Do jego formowania używamy siatki do szynki, która umożliwia ściśnięcie i nadanie jej kształtu. Możemy też użyć sznurka wędliniarskiego. Szynkę układamy w naczyniu do pieczenia, polewamy dokładnie sosem z zalewy, dodajemy 100 ml wody. Po około 30 minutach pieczenia zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy kolejne 45 minut. Polewamy od czasu do czasu sosem powstałym z pieczenia.

krok 4

Po upieczeniu wyjmujemy z naczynia, rozcinamy siatkę i kroimy w plastry. Serwujemy, póki jest gorąca, polewając sosem z pieczenia.

Przepis pochodzi z materiału "Wielkanocne sztuczki" z wydania KUKBUK Było sobie żytko nr 2/2013. Wydania archiwalne Magazynu KUKBUK do ściągnięcia na aplikacji Android i IOS.

Zobacz też:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk