Kukbuk
Kukbuk

Biała kiełbasa z sosem żurkowym, purée ziemniaczanym i botwinką

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 90 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
botwinka
2 pęczki
cukier
do gotowania i do smaku
ocet winny czerwony
50 ml
dymka
1 sztuka
purée:
ziemniaki
200 g
sól
do gotowania
masło
1 łyżka
śmietanka
50 ml
gałka muszkatołowa
szczypta
smażona biała kiełbasa:
biała kiełbasa
1 sztuka
masło
do smażenia
sos:
cebula
1 sztuka
czosnek
2 ząbki
olej roślinny
do smażenia
wywar warzywny lub na wędzonce
100 ml
zakwas na żur
100 ml
śmietanka
50 ml
chrzan tarty
2 łyżki
majeranek
1 łyżka

Zdjęcie: Dinershow.studio


Przepis i przygotowanie: Wit Szychowski


Stylizacja: Agata Jankowska


Ceramika: kolekcja Klubu Śniadaniowego 

krok 1

Botwinkę dokładnie myjemy. Jeden pęczek w całości ścieramy na tarce na sito – odciskamy sok do garnuszka. Drugi pęczek spinamy gumką i gotujemy w delikatnie posłodzonej wodzie, aż buraczki zmiękną. Wyjmujemy z wody i studzimy. Wstawiamy garnuszek z sokiem na mały gaz, dodajemy ocet i szczyptę cukru. Gdy sok się zredukuje, przelewamy do słoiczka i wkładamy do niego ugotowane bulwy z liśćmi, ale tak, żeby tylko buraczki były zanurzone w soku. Odstawiamy.

krok 2

Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy, dodajemy masło, śmietankę i gałkę muszkatołową. Przy użyciu trzepaczki ugniatamy, a następnie trzepiemy purée, aby je odpowietrzyć.

krok 3

Smażymy kiełbasę

Przygotowujemy sos. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę i smażymy w garnku, na oleju, na złoto. Wlewamy wywar i zakwas. Redukujemy do odpowiedniej gęstości. Dodajemy śmietankę, chrzan i majeranek. Zagotowujemy i blendujemy na gładki sos.

Białą kiełbasę polewamy sosem żurkowym. Podajemy z purée ziemniaczanym, danie dekorujemy botwinką i pokrojoną dymką.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!