Kukbuk
Kukbuk

Mazurek z kwiatami hibiskusa

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 60 minut + chłodzenie
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
ciasto:
mąka pszenna
100 g
mąka migdałowa
50 g
masło
125 g + odrobina do wysmarowania formy
cukier
30 g
duże żółtko jajka "zerówki"
30 g
zimna woda (opcjonalnie)
1 łyżka
krem:
śmietana kremówka
160 g
suszone kwiaty hibiskusa
15 g
biała czekolada
190 g

zdjęcie: dinnershow studio


stylizacja: Małgorzata Białobrzycka


przepis i przygotowanie: Magdalena Jarętowska

krok 1

Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zagniatamy. Jeśli masa nie chce się połączyć, dodajemy wodę. Formujemy kulę, owijamy ją folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 40 minut. Po tym czasie natłuszczamy masłem formę do pieczenia i przekładamy do niej wyjęte z lodówki i rozwałkowane ciasto. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni.

krok 2

W tym czasie śmietanę przekładamy do garnka i zagotowujemy. Dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy. Odstawiamy na godzinę w miejsce o temperaturze pokojowej.

krok 3

Kwiaty hibiskusa gotujemy przez 5 minut w odrobinie wody z cukrem. Odsączamy na papierowym ręczniku. Wymieszaną z czekoladą śmietanę wylewamy na ciasto i ozdabiamy ugotowanymi kwiatami suszonego hibiskusa. Przed podaniem wstawiamy do lodówki na 4 godziny.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!