Kukbuk
Kukbuk
Maciek Niemojewski

Jajka po turecku

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: śniadanie
jogurt grecki
150 ml
sok z cytryny
2 łyżki
czosnek
1 ząbek
sól
do smaku
masłó
60 g
wędzona papryka
1 łyżeczka
pieprz cayenne
⅓ łyżeczki
ocet jabłkowy
1 łyżka
jajko „zerówka”
2 sztuki
Do podania:
natka pietruszki
⅓ pęczka
pieczywo

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcia: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Marcin Lewandowski

krok 1

Jogurt grecki mieszamy z sokiem z cytryny i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy solą. Miskę z jogurtem ustawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą i chwilę podgrzewamy.

krok 2

W tym czasie na patelni rozpuszczamy masło. Gdy zacznie się delikatnie przypalać, dodajemy wędzoną paprykę i pieprz cayenne. Mieszamy i zdejmujemy patelnię z ognia.

krok 3

Do garnka z gotującą się wodą dodajemy łyżkę octu i zmniejszamy ogień. Jajka wbijamy pojedynczo do filiżanek. W wodzie robimy wir, do którego wrzucamy tylko 1 jajko. Gotujemy 2-3 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową i odsączamy z nadmiaru wody. Tak samo postępujemy z drugim jajkiem.

krok 4

Do miseczki przekładamy podgrzany jogurt i jajka w koszulce, polewamy masłem z papryką i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy ze świeżym lub grillowanym pieczywem.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka