Kukbuk
Kukbuk
wielkanocny przepis, domowej roboty biała kiełbasa

Biała kiełbasa z pastą truflową i majerankiem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 3 godziny
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
łopatka wieprzowa
½ kg
karkówka wieprzowa
½ kg
podgardle
200 g
czosnek
3 ząbki
majeranek
1 czubata łyżka
pasta truflowa
2 łyżki
mielony pieprz
½ łyżki
sól
5 łyżek
woda
2 l.
dodatkowo:
jelita do napełnienia
liście laurowe
do smaku

Zdjęcie: Dinershow.studio


Przepis i przygotowanie: Wit Szychowski


Stylizacja: Agata Jankowska

krok 1.

Łopatkę i karkówkę mielemy w maszynce na dużych oczkach, natomiast podgardle na małych. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz resztę składników kiełbasy. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na mniej więcej godzinę, żeby smaki się połączyły.

krok 2.

Jelita moczymy w wodzie przez 2 godziny, dokładnie płuczemy i naciągamy na maszynkę. Powoli napełniamy mięsem – co jakiś czas skręcamy, by utworzyć kiełbaski. Nakłuwamy je i parzymy* w osolonej wodzie z liśćmi laurowymi i zielem angielskim przez 15-20 minut.

* Gdy woda w garnku się zagotuje, wkładamy kiełbasę, wyłączamy gaz i przykrywamy przykrywką.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!