Kukbuk
Kukbuk
Sernik na zimno z mascarpone i śmietanki oblany polewą z moidu i rozmarynu podany z figami, przepis Zosia Bauman-Nykowska

Sernik z figami i rozmarynowym miodem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 miniut + czas chołdzenia
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
SERNIK
żelatyna
2 1/2 łyżeczki
śmietanka 36%
200 g
ziarenka z laski wanilii
1/2 sztuki
serek mascarpone
250 g
cukier puder
9 łyżek
DEKORACJA
płynny miód
5 łyżek
rozmaryn
1 gałązka
świeże figi
3 sztuki
suszone figi
3 sztuki

Przepis: Zosia Bauman - Nykowska


Stylizacja: Małgorzata Białobrzycka


Zdjęcie: dinnershow.studio

krok 1

Rozpuszczamy żelatynę w ¼ szklanki gorącej wody, dokładnie ją mieszamy. Ubijamy na sztywno śmietanę, dodajemy wanilię, mascarpone i przesiany cukier puder. Dokładnie mieszamy, a na końcu dodajemy żelatynę i znów mieszamy.

krok 2

Gotową masę przekładamy do naczynia wyłożonego papierem do pieczenia (może to być keksówka, okrągła forma czy naczynie żaroodporne). Wstawiamy do lodówki na trzy godziny.

krok 3

Z miodu i posiekanego rozmarynu robimy sos. Gotowy sernik wykładamy na talerz lub paterę, dekorujemy figami i polewamy sosem miodowo-rozmarynowym.

Przepis pochodzi z materiału "Alicja w krainie serników" z wydania KUKBUK Święto Wiosny nr 8/2014. Wydania archiwalne Magazynu KUKBUK do ściągnięcia na aplikacji Android i IOS.

Zobacz też:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk