Kukbuk
Kukbuk

Mazurek z kremem porzeczkowym

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 60 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
ciasto:
orzechy laskowe
100 g
mąka pszenna
150 g
żółtko jajka "zerówki"
3 szt.
drobny cukier
100 g
sól
szczypta
masło
150 g
krem:
mascarpone
250 g
konfitura porzeczkowa
150 g
cukier puder
(opcjonalnie)

Przepis i wykonanie: Jessica Nadziejko


Zdjęcie: Dinershow.studio


Stylizacja: Agata Jankowska


Ceramika: Hadaki 

krok 1

Orzechy laskowe prażymy na suchej patelni, przekładamy na bawełnianą ściereczkę i pozbawiamy ich gorzkich skórek. Mielemy w młynku na drobną mąkę. Mieszamy ją z mąką pszenną, żółtkami, cukrem i solą. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i szybko rozcieramy składniki między palcami, by uzyskać gładkie, plastyczne ciasto. Owijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki na półtorej godziny. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 1 centymetra. Wycinamy z niego dowolny kształt, z reszty ciasta tworzymy dekoracyjne brzegi. Spód nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.

 

krok 2

Mascarpone mieszamy z konfiturą porzeczkową za pomocą szpatułki. Smakujemy i ewentualnie dodajemy cukier. Wstawiamy do lodówki.

Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut, do zrumienienia. Upieczone wyjmujemy i studzimy (ciasto w tym czasie stwardnieje). Na całkowicie wystudzone ciasto nakładamy krem porzeczkowy – tworzymy z niego dowolne dekoracje.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!