Kukbuk
Kukbuk

Lekka sałatka z chrupiącym jajkiem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: śniadanie
Sałatka:
jajko „zerówka”
2 sztuki
sól
½ łyżeczki
miks sałat
100 g
rzodkiewka
5 sztuk
ogórek
½ sztuki
ulubione kiełki lub posiekany szczypiorek
garść
olej
do smażenia
Sos:
musztarda diżońska
2 łyżki
oliwa
2 łyżki
sok z cytryny
1 łyżeczka
miód
1 łyżeczka
czosnek granulowany
⅓ łyżeczki
sól
do smaku
pieprz
do smaku
Do podania:
domowe grzanki

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcia: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Marcin Lewandowski

krok 1

Jajka gotujemy w osolonej wodzie na półmiękko. Gotowe przekładamy do zimnej wody, a następnie rozbijamy skorupki. Jajka obieramy i układamy na ręczniku papierowym, żeby odsączyć je z nadmiaru wody.

krok 2

Do miseczki nakładamy umytą sałatę oraz pokrojone w plasterki rzodkiewkę i ogórek. Wierzch posypujemy kiełkami lub posiekanym szczypiorkiem. W słoiczku łączymy składniki sosu.

krok 3

Do garnka wlewamy olej – do 7-8 centymetrów wysokości. Podgrzewamy. Na rozgrzany olej wykładamy odsączone z wody jajka i smażymy przez 2-3 minuty na złoty kolor. Gotowe wyjmujemy i układamy na sałacie. Polewamy przygotowanym wcześniej sosem. Podajemy z domowymi grzankami.

Więcej przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk