Kukbuk
Kukbuk

Babka różana z pistacjami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 60 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
ciasto:
masło
200 g
mleko
150 ml
mąka pszenna
240 g
proszek do pieczenia
2 łyżeczki
mielone pistacje
3 łyżki
sól
szczypta
cukier
180 g
jajko "zerówka"
2 sztuki
woda różana
1 i 1/2 łyżki
dodatkowo:
masło
do natłuszczenia formy
cukier lub bułka tarta
do posypania formy
posiekane pistacje
do dekoracji
lukier:
cukier puder
100 g
woda różana
2 łyżki

Przepis i wykonanie: Jessica Nadziejko


Zdjęcie: Dinershow.studio


Stylizacja: Agata Jankowska

Masło rozpuszczamy w mleku w niedużym garnku, studzimy. Mąkę, proszek do pieczenia, mielone pistacje i sól mieszamy. Formę do babki smarujemy masłem i oprószamy dokładnie cukrem lub drobną bułką tartą. Cukier (180 gramów) ubijamy z jajkami na jasną masę – około 5 minut. Cały czas miksując, dodajemy przestudzone masło, suche składniki i wodę różaną. Miksujemy jedynie do połączenia się składników. Masę przelewamy do formy i pieczemy 40-50 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu dokładnie studzimy.

Przygotowujemy lukier: cukier puder i wodę różaną dokładnie mieszamy za pomocą rózgi kuchennej. Wystudzoną babkę polewamy lukrem i posypujemy posiekanymi pistacjami.

 

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!