Kukbuk
Kukbuk
Tort limonkowy, Tort, jak zrobić tort, Święta Wielkanocne, świąteczne wypieki

Tort limonkowo-malinowy

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 75 minut + chłodzenie i składanie
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
ciasto maślane:
miękkie masło
185 g
cukier
150 g
jajko "zerówka"
3 sztuki
mąka pszenna
270 g
mąka ziemniaczana
10 g
proszek do pieczenia
3/4 łyżeczki
soda oczyszczona
3/4 łyżeczki
skórka z limonki
otarta z 1 sztuki
maślanka lub kefir
180 ml
nasączenie:
sok z limonki
z 1 sztuki
woda
200 ml
limonkowy curd:
sok z limonki
100 ml
cukier
50 g
jajko "zerówka"
2 sztuki
masło
100 g
krem malinowy:
świeże lub mrożone maliny
150 g
cukier
50 g
żelatyna
1 łyżeczka
mascarpone
125 g
śmietanka 30%
125 g
dodatkowo:
maliny
100 g
śmietanka 30% (do wykończenia tortu)
300 ml

Przepis i przygotowanie: Marta Mankiewicz


Zdjęcia: Dinershow.studio


Stylizacja: Agata Jankowska

krok 1

Tortownica o średnicy 16 cm

Ciasto maślane

Suche składniki (mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sodę oraz otartą skórkę z jednej limonki) mieszamy w misce. Masło wraz z cukrem ubijamy na jasną masę za pomocą miksera. Następnie dodajemy po jednym jajku i ubijamy jeszcze przez około 3 minuty, by napowietrzyć masę. Dodajemy odmierzone wcześniej suche składniki na przemian z maślanką. Powstała masa powinna mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Wlewamy ją do wyłożonej papierem do pieczenia formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 45-60 minut, do suchego patyczka.

Upieczone ciasto dokładnie studzimy. Następnie wyjmujemy je z formy i dzielimy na 3 równe blaty, odcinając powstałą górkę na wierzchu ciasta. 

krok 2

Limonkowy curd

Do metalowej miski wlewamy sok z limonek, wsypujemy cukier, dodajemy jajka oraz masło i dokładnie mieszamy całość kuchenną rózgą. W niedużym garnku przygotowujemy kąpiel wodną. Ustawiamy na nim miskę z wymieszanymi składnikami i cały czas mieszając, gotujemy całość do zgęstnienia kremu. Należy pilnować by jajka nie ścięły się za szybko i nie pojawiły się kawałki białka w kremie. Gotowy curd przelewamy do miski, studzimy i wstawiamy do lodówki na około 3 godziny.

krok 3

Krem malinowy

Maliny wraz z cukrem gotujemy w garnku, aż lekko się rozpadną i powstanie mus. Gdy będą jeszcze ciepłe dodajemy do nich łyżeczkę żelatyny i energicznie mieszamy. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Mascarpone wraz ze śmietaną 30% ubijamy na sztywno, na koniec dodając zimny mus malinowy. Mieszamy szpatułką, odstawiamy. 

Tort limonkowy Wielkanoc, Tort, Święta Wielkanocne

Składanie tortu

Ubijamy 150g śmietany 30% i przekładamy ją do rękawa cukierniczego - będzie nam potrzebna aby wyłożyć nią boki tortu. Dzięki temu kolorowe kremy nie będą się odznaczały na brzegach w efekcie końcowym. Można to zrobić też bez rękawa cukierniczego, używając łyżki. 

Na dnie formy, w której pieczone było ciasto maślane układamy pierwszy blat ciasta, nasączamy go mieszanką soku z limonki oraz wody i  układamy ubitą śmietanę na brzegach. Następnie wykładamy cały krem malinowy i maliny (mrożone lub świeże). Kolejny blat również nasączamy i smarujemy śmietaną z brzegów. Środek wypełniamy limonkowym curdem. Ostatni blat ciasta nasączamy i układamy na poprzednie warstwy. Złożony tort wstawiamy na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na cały dzień/noc. 

krok 5

W dniu podania, odpinamy rant formy i wyjmujemy tort na talerz bądź paterę (najlepsza będzie obrotowa, która ułatwi sprawę obracania tortu przy smarowaniu kremem). Ubijamy pozostałe 150g śmietany 30% na sztywno. Wykładamy ją partiami na wierzch tortu, rozsmarowując ją po powierzchni tortu za pomocą szpatułki. Następnie zbieramy nadmiar śmietany wygładzając tort na równo. Można co jakiś czas moczyć szpatułkę w gorącej wodzie co pomoże w uzyskaniu gładszej faktury śmietany. 

Gotowy tort wstawiamy do lodówki i dekorujemy przed podaniem.

TIPY

  • Spody do tortu, czyli ciasto maślane można śmiało upiec dzień wcześniej, ale kroić dopiero w dniu składania tortu. 
  • Tort najlepiej przełożyć kremami dzień przed podaniem, wtedy dobrze nasiąknie i przejdzie smakami. 
  • Tort najlepiej składać w formie, w której było pieczone ciasto, wtedy łatwiej zachowa stabilność i mamy gwarancję, że tort będzie równy. 
  • Najpierw najlepiej przygotować sobie limonkowy curd, który potrzebuje trochę czasu w lodówce by mógł się dobrze ściąć, a następnie zrobić krem malinowy. 

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!