Kukbuk
Kukbuk

Dorsz w słodko-kwaśnej marynacie z pieczonymi ziemniakami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 90 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
Marynata:
mango
1/2 sztuki
ananas w sosie własnym
3 plastry
imbir
3-centymetrowy kawałek
kolendra
garść liści
sok z cytryny
1/2 sztuki
sól
do smaku
biały pieprz
do smaku
ulubiony ostry sos (np. tabasco)
według uznania
Do pieczenia:
filet z dorsza (lub inna biała morska ryba)
150 g
ziemniaki
300 g
olej roślinny
2 łyżki
sól
do smaku
pieprz
do smaku
Do podania:
dowolna sałata
kilka liści
rzodkiewka
2 sztuki
sok z cytryny
do smaku

Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Przepis i przygotowanie: Diana Kosiorek


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk

krok 1

Przygotowujemy marynatę. Mango, ananasa z puszki, imbir i kolendrę kroimy na drobne kawałki. Wrzucamy do miski, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą, białym pieprzem i ostrym sosem.

krok 2

Filet z dorsza kroimy na kawałki, wkładamy do głębszego naczynia i dodajemy marynatę. Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy na ćwiartki. Mieszamy z olejem, solą i pieprzem tak, by tłuszcz równomiernie, cienką warstwą przykrył ziemniaki. Wykładamy je na blachę do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 40 minut. 

krok 3

Po tym czasie do ziemniaków dokładamy dorsza i pieczemy jeszcze przez 10 minut. Gdy warzywa i ryba będą upieczone, wyjmujemy je z piekarnika. Podajemy z sałatą i pokrojoną na plasterki rzodkiewką. Całość skrapiamy sokiem z cytryny.

Więcej przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk