Kukbuk
Kukbuk
szybkie ciasto bezglutenowe, przepis Lisia Kawiarenka

Co gotujemy w czasie pandemii?

W czasie pandemii króluje domowa kuchnia. Co i dlaczego gotujemy sami?

Tekst: Marta Cyzio

Zdjęcie główne: Karolina Krause / Lisia Kawiarenka

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 8 minut!

Nie ma co kryć: ostatnie miesiące zmieniły nasz sposób funkcjonowania oraz zdecydowanie wpłynęły na codzienną rutynę. Zamiast wychodzić na miasto i spotykać się z przyjaciółmi, w trosce o siebie i bliskich zaszywamy się w domach. Gdy prócz pandemii do wyjścia na zewnątrz zniechęca plucha, poszukujemy pomysłów nie tylko na spędzanie wolnego czasu w domu, ale również na odstresowanie się i poprawę humoru. A jak wiemy, nic nie działa tak jak solidna porcja naleśników, jakie pamiętamy jeszcze z dzieciństwa, świeży i pachnący chleb albo ulubione danie, które zawsze wywołuje uśmiech na twarzy.

Jak wskazują badacze współpracujący z „Psychology Today”, gdy jesteśmy zestresowani, chętniej sięgamy po dania, które dobrze nam się kojarzą i sprawiają, że w mniejszym stopniu odczuwamy negatywne emocje. Do podobnych konkluzji doszli także naukowcy, którzy w 2013 roku prowadzili badania na zlecenie American Psychological Association w Stanach Zjednoczonych.

Teraz mamy czas na kulinarne eksperymenty oraz spędzanie długich godzin w kuchni

Może zatem warto sięgnąć po przepisy, na które do tej pory brakowało nam czasu lub które wciąż odkładaliśmy na inny dzień? Zaszyjcie się z nami w kuchni, by puścić wodze fantazji, poeksperymentować ze smakami lub spróbować swoich sił w przyrządzaniu najsłynniejszych dań z różnych zakątków świata. Popołudniami, gdy znajdziecie wolną chwilę, podejmijcie się nowych kulinarnych wyzwań, które pojawiają się w sieci, albo sprawdźcie, jak samemu upiec chleb czy zrobić makaron.

Przekonajcie się, jak wiele produktów możecie zrobić samodzielnie. Co więcej, może to być świetny pomysł na zabawę z dziećmi. Zbierzcie się więc w kuchni i gotujcie razem! Nie wszystkie dania muszą od razu wyjść idealnie – powykręcane bochenki albo przyklejone do sufitu ciasto wywołają mnóstwo śmiechu, a w przyszłości wrócą jako miłe wspomnienie. A gdy już nabierzecie wprawy i zaspokoicie pierwsze nostalgiczne potrzeby kulinarne, sprawdźcie, które dania dostarczają wszystkich niezbędnych składników, pozwalają zachować dobre zdrowie i wzmacniają odporność, a przy tym są niskokaloryczne. Co zatem najchętniej gotujemy w czasie pandemii koronawirusa?

Bochenek pszenicznego chleba (fot. Jessica Nadziejko)

Chleb pszenny na zakwasie >>

By upiec idealny chleb, potrzeba czasu i cierpliwości. Co jakiś czas wyrastający w piekarniku bochenek trzeba przewrócić, sprawdzić, czy się nie przypala. Jeśli pracujemy zdalnie, nawet podczas intensywnego dnia pracy z pewnością znajdziemy chwilę, by przejść się do kuchni i sprawdzić, jak piecze się nasz chleb.

szybkie ciasto bezglutenowe, przepis Lisia Kawiarenka

Chlebek bananowy >>

To numer jeden wśród najpopularniejszych dań podczas pandemii. Banany są łatwo dostępne, a przygotowanie z nich wypieków jest proste. Co więcej, jeśli zdarzy nam się kupić zbyt dużo owoców i część z nich znacząco zbrązowieje, nie musimy się martwić. Chlebek bananowy z dojrzałych bananów smakuje lepiej i można go przechowywać nawet kilka dni po upieczeniu.

Więcej przepisów z bananem

Jak zrobić kimchi? (fot. Angela Bailey)

Kimchi >>

Gdy nie możemy sobie pozwolić na częste wychodzenie z domu, by kupić świeże owoce i warzywa, sięgamy po inne produkty, które dostarczą nam witamin oraz minerałów. Stąd rosnąca popularność kiszonek, które są zdrowe, wzmacniają odporność, a do tego – szczelnie zamknięte – mogą przetrwać przez długie miesiące.

Tantanmen ramen z makaronem, kapustą pak choi, pastą sezamową i jajkiem (fot. materiały prasowe)

Ramen >>

Ugotowanie prawdziwego ramenu zajmuje kilka godzin. Jeśli jednak pracujemy zdalnie, możemy nastawić bulion i doglądać go na spokojnie w przerwach w kolejnych sesjach wideokonferencji. Po dniu pracy miska sycącego bulionu będzie, jak znalazł.

O tym jak zrobić perfekcyjny ramen przeczytacie w wywiadzie "Ramen. Zupa szczęścia i miłości"  >>

wegańskie ciastka owsiane wegan nerd blog

Ciasteczka >>

Są kruche, słodkie, obłędnie pachną, a do tego poprawiają humor. Ciasteczka przegryzane podczas przerwy na kawę mogą mieć wręcz terapeutyczne właściwości. Nie dziwi zatem, że tak chętnie pieczemy je w czasie pandemii.

kluski leniwe, kopytka leniwe, kluski twarogowe, kluski leniwe z zasmażką, kluski leniwe z bułką tartą, kopytka z cukrem, szybki obiad, szybki obiad dla dzieci, obiad dla dzieci

Kluski leniwe >>

Psychologowie wskazują, że w czasie niepokoju czy stresującej sytuacji chętniej sięgamy po smaki z dzieciństwa, które pozwalają się zrelaksować i przywołują dobre wspomnienia. Leniwe z pewnością sprawią, że przypomnimy sobie niejeden weekend spędzony u babci.

Domowa pizza z jarmużem i kozim serem, przepis Izabela Heftowicz / PassionOn

Pizza z jarmużem >>

Pizza należy do dań, które najczęściej wymieniamy jako comfort food. Zatem, gdy czujemy spadek nastroju, zamiast sięgać po mrożoną pizzę, zróbmy ją sami. Wspólne wyrabianie ciasta oraz dobieranie kolejnych składników to świetny pomysł na rodzinną zabawę w czasie kolejnego weekendu, który musimy spędzić w domu.

Zestawienie sezonowych przepisów z jarmużem znajdziecie tutaj >>

Sposób na spaghetti z mięsnym sosem pomidorowym (fot. Zuza Rożek)

Ragu bolońskie >>

W czasie epidemii WHO zaleca spożywanie takich produktów jak ryż czy makarony. Do porad ekspertów należy się stosować, dlatego gotujemy apetyczny makaron w bolońskim stylu.

Kawałek sernika z palonym masłem

Sernik z palonym masłem >>

W stresie chętniej sięgamy po słodycze. Dzięki nim organizm dostaje szybki zastrzyk energii, a uwalniający się cukier stymuluje ośrodek nagrody i przyjemności w mózgu, przez co czujemy się szczęśliwsi i bardziej zrelaksowani. Sernik z palonym masłem sprawdzi się zatem idealnie.

naleśniki z twarogiem, nalesniki, naleśniki z konfiturą, jak zrobić naleśniki

Chrupiące naleśniki z twarogiem śmietankowym >>

Gdy informacje dochodzące z mediów nie wieszczą szybkiego końca czasu izolacji, najchętniej sięgamy po sprawdzone metody radzenia sobie ze smutkiem i z niepokojem. W takiej sytuacji doskonale sprawdzają się naleśniki, które nie bez powodu zaliczane są do najpopularniejszych dań określanych jako comfort food. W końcu dzięki nim każde śniadanie staje się apetyczniejsze, a dzień lepszy.

Więcej przepisów na comfort food znajdziecie tutaj >>

Cynamonowe bułeczki o korzennym aromacie (fot. Maciek Niemojewski)

Bułeczki cynamonowe >>

Jeśli nie chcemy wchodzić do piekarni, spróbujmy samodzielnie upiec ulubione drożdżówki. Zapach świeżo upieczonych bułeczek przywodzi na myśl dom i daje poczucie bezpieczeństwa. Dzięki takim cynamonowym drożdżówkom poczujemy się spokojniejsi i zrelaksowani.

Więcej przepisów na wypieki znajdziecie tutaj >>

Gniazda makaronu (fot. Rebeca G. Sendroiu)

Domowy makaron >>

Czas przymusowej izolacji coraz chętniej wykorzystujemy na nabycie nowych praktycznych umiejętności. Jedną z nich z pewnością jest sztuka wyrabiania domowego makaronu. Dodatkową zaletą tego przepisu jest łatwa dostępność składników, nawet w czasie pandemii.

O historii makaronu przeczytacie w artykule "Przysmak z Olimpu. Skąd wzięliśmy makaron?" >>

 

domowa granola marchewkowa, domowa granola, wegańska granola, pomysł na śniadanie, zdrowe śniadanie, wegańskie śniadanie, wegański deser, granola, płatki owsiane

Granola marchewkowa >>

W czasie pandemii, gdy staramy się ograniczyć wyjścia z domu do minimum, szukamy sposobów na to, jak samemu zrobić produkty, bez których nie wyobrażamy sobie śniadania. Należy do nich z pewnością granola – dziecinnie prosta do wykonania.

Quiche Lorraine, tarta z boczkiem, tarta z serem, parmezan, kuchnia francuska, co na przyjęcie, przekąski na imprezę, rodzinny obiad, kruche ciasto, wytrawna tarta

Quiche lorraine >>

Popularność quiche’a wynika z prostoty jego przygotowania. Ten francuski klasyk nie wymaga szczególnych umiejętności. Wystarczy kilka składników, dobry piekarnik i gotowe. Jeśli w czasie pandemii postanowiliśmy po raz pierwszy spróbować swoich sił w kulinariach, to danie będzie doskonałe na początek przygody z domowym gotowaniem.

Słoiki z kombuchą, fermentowaną herbatą (fot. Klara Avsenik / unsplash.com)

Kombucza >>

Popularność kombuczy podczas pandemii można tłumaczyć większym zainteresowaniem eksperymentami kulinarnymi, które część z nas traktuje jako rozrywkę w trakcie przedłużającego się czasu izolacji. Choć robienie kombuczy jest dość proste, problemem, zwłaszcza na początku przygody z fermentacją, jest łatwość, z jaką można zabić grzyb matkę – czyli SCOBY. Niemniej będąc przez tak długi czas w domu, nawet podczas intensywnej pracy, znajdziemy chwilę na doglądanie naszej kombuczy oraz ponawianie eksperymentu do momentu, aż wyjdzie nam idealny, orzeźwiający napój. 

Więcej kulinarnych inspiracji:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk