Masło topimy na patelni. Dodajemy bułkę tartą, cukier i sól. Smażymy chwilę, aż bułka się zarumieni. Wykładamy nią spód blachy (o średnicy 22 cm), dociskamy i chowamy do lodówki.
krok 2
Masło podgrzewamy w rondelku. Kiedy zacznie się pienić, mieszamy i smażymy do momentu, aż uzyska intensywny brązowy kolor. Odstawiamy na bok do ostygnięcia.
krok 3
Do miski wsypujemy cukier i dodajemy przestudzone masło. Miksujemy chwilę.
krok 4
Dodajemy serek i jajka. Gotową masę przelewamy do blaszki. Pieczemy przez 50 minut w 150 stopniach. Studzimy i wkładamy do lodówki na całą noc.
TIP
Sernik można też upiec ze zwykłego twarogu, najlepiej śmietankowego ze Strzałkowa. Nasze mamy mieliły taki ser w maszynce do mięsa, ale wystarczy go zblendować, a potem wymieszać z resztą składników.