Kukbuk
Kukbuk
kluski leniwe, kopytka leniwe, kluski twarogowe, kluski leniwe z zasmażką, kluski leniwe z bułką tartą, kopytka z cukrem, szybki obiad, szybki obiad dla dzieci, obiad dla dzieci

Kluski leniwe

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
kluseczki:
twaróg tłusty lub półtłusty
500 g
mąka pszenna
100 g
jajko "zerówka"
2 sztuki
sól
szczypta
dodatkowo:
masło klarowane
2 łyżki
bułka tarta
2-3 łyżki
cynamon
1/2 łyżeczki
cukier trzcinowy
1 łyżeczka

krok 1

Twaróg wkładamy do miski i rozdrabniamy widelcem. Oddzielamy białka od żółtek, te ostatnie dodajemy do twarogu wraz z mąką i solą. Mieszamy, aż składniki się połączą. W oddzielnej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Dodajemy ją po łyżce do serowej masy i delikatnie zagniatamy do momentu połączenia się składników, nie dłużej.

krok 2

Na posypaną mąką stolnicę nakładamy ciasto, formujemy z niego wałek, z którego za pomocą noża odkrawamy romby.

Leniwe gotujemy małymi partiami w dużej ilości osolonej wody. Woda powinna się lekko gotować, ale nie mocno bulgotać, by nie uszkodzić delikatnych pierogów. Gdy pierwsza partia klusek wypłynie na powierzchnię (mniej więcej po 2 minutach), wyławiamy je. Jeśli w środku są lekko surowe, gotujemy jeszcze minutę. Średni czas gotowania to 2-3 minuty, zależnie od wielkości leniwych.

krok 3

Na patelni prażymy bułkę tartą. Gdy zbrązowieje, dodajemy masło i cynamon. Podgrzewamy do momentu, aż wszystkie składniki się połączą. Gotowe leniwe polewamy masełkiem z cynamonem i bułką, posypujemy cukrem brązowym.

Leniwe nie muszą być na słodko – spróbujcie dodać do ciasta skórkę z cytryny, a gotowe kluski podać z masłem, orzechami włoskimi, selerem naciowym i szynką dojrzewającą.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!