Kukbuk
Kukbuk
Sposób na spaghetti z mięsnym sosem pomidorowym (fot. Zuza Rożek)

Ragù w stylu bolońskim

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 25 minut + 2 godziny gotowania
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
wołowina
750 g
wieprzowina
250 g
oliwa
do smażenia
cebula
1 sztuka
marchew
1 sztuka
seler naciowy
1 łodyga
pancetta (lub boczek)
50 g
koncentrat pomidorowy
100 g
wino
180 g
bulion
200 g
mleko
250 g
pieprz
do smaku
sól
do smaku
do podania:
parmezan
garść
masło
2 łyżki
natka pietruszki
1 pęczek

Przepis: Tomek Zielke


Zdjęcie: Zuza Rożek

krok 1

Rozgrzewamy mocno spory garnek lub patelnię i smażymy mięso na oliwie (początkowo dynamicznie mieszamy), aż będzie głęboko brązowe. Dodajemy posiekane warzywa i pancettę lub boczek (oraz ewentualnie anyż gwiazdkowy i 3 fileciki anchois). Smażymy do miękkości.

krok 2

Dodajemy koncentrat pomidorowy i smażymy jeszcze minutę. Wlewamy wino i całkowicie odparowujemy. Wlewamy bulion lub wodę (z rozpuszczoną żelatyną, jeśli chcemy) oraz mleko. Solimy, doprawiamy pieprzem.

krok 3

Gotujemy na kuchence lub w piekarniku (około 140 stopni) przynajmniej 2 godziny (można nawet gotować przez całą noc), w razie potrzeby dolewamy wody. Sprawdzamy, czy jest dobrze doprawione, i jeśli to konieczne, solimy. 

krok 4

Wykańczamy dowolnie: serem, masłem, natką pietruszki, świeżo mielonym pieprzem. Podajemy z wybranym makaronem.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka