Kukbuk
Kukbuk
chlebek bananowy, keks bananowy, domowy chlebek bananowy, szybkie ciasto, ciasto bananowe, prosty chlebek bananowy, prosty deser

Keks z bananem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: ok. 70 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
jajko "zerówka"
2 sztuki
cukier trzcinowy
1 i 1/2 szklanki
mąka pszenna
3 szklanki
olej z pestek winogron lub oliwa
1 szklanka
jogurt grecki
250 g
soda oczyszczona
1/2 łyżeczki
proszek do pieczenia
1/2 łyżeczki
miód
1 łyżka
dojrzały banan
1 sztuka
sól
szczypta
bakalie
100 g

Przygotowanie: Diana Kosiorek


Stylizacja: Agata Jankowska


Zdjęcia: Maciej Niemojewski 

chlebek banaowy, keks bananowy, ciasto z bananami, ciasto bananowe, keks, zdrowy keks, ciasto z bakaliami, łatwe ciasto

W wysokim garnku miksujemy jaja z cukrem. Dodajemy wszystkie sypkie składniki, olej, a potem jogurt grecki i miód. Miksujemy cały czas. Do masy dodajemy posiekane bakalie oraz rozgnieciony widelcem banan. Masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (długości ok. 30 cm). Wierzch ciasta obsypujemy płatkami migdałów. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 170°C.

Przed krojeniem dokładnie studzimy.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!