Kukbuk
Kukbuk
Szybkie w wykonaniu owsiane ciasteczka (fot. Maciek Niemojewski)

Szybkie ciastka owsiane

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: ok. 20 minut + czas pieczenia
typ diety: wegańska
typ posiłku: deser
płatki owsiane
1 szklanka
płatki jaglane
1 szklanka
pestki dyni
1 garść
rodzynki lub inne bakalie
1 garść
masło orzechowe
1 łyżka
mleko roślinne lub ulubiony sok
1/2 szklanki
syrop z agawy
2 łyżki
mąka pszenna lub bezglutenowa
2-3 łyżki
sól
szczypta
olej
4 łyżki

Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Agata Jankowska


Wykonanie: Edyta Przekop


Przepis: Alicja Rokicka / wegannerd.blogspot.com

krok 1

Płatki wsypujemy do miski. Dodajemy ziarna i bakalie oraz masło orzechowe. Zalewamy mlekiem, mieszamy i pozostawiamy na 15 minut, w tym czasie płatki zmiękną. 

krok 2

Wlewamy do masy syrop z agawy i olej. Ciągle mieszając, stopniowo wsypujemy mąkę. Powinniśmy uzyskać bardzo gęstą masę. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy kulki i zgniatamy je na blasze lub za pomocą łyżki rozdzielamy ciasto na różnej wielkości i różnych kształtów ciasteczka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 20-30 minut.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk