Kukbuk
Kukbuk
naleśniki z twarogiem, nalesniki, naleśniki z konfiturą, jak zrobić naleśniki

Chrupiące naleśniki z twarogiem śmietankowym

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: śniadanie
mąka pszenna
1 szklanka
jajko "zerówka"
2 sztuki
mleko 3,2%
1 szklanka
woda gazowana
3/4 szklanki
cynamon cejloński
1 łyżka
sól
szczypta
śmietankowy twarożek
250 g
miód płynny
2 łyżki
konfitura porzeczkowa

Przepis i zdjęcia: Sylwia Wyrwicka / Haveeyeon

naleśniki z serem, naleśniki z twarogiem, naleśniki z konfiturą, jak zrobić naleśniki

Mąkę, cynamon i sól mieszamy. Dodajemy powoli mleko, wodę oraz jajka i miksujemy do uzyskania lejącej się, gładkiej masy. Patelnię z płaskim dnem dobrze rozgrzewamy i delikatnie smarujemy olejem. Porcję ciasta (1 łyżka wazowa) zwinnie rozlewamy po całej powierzchni patelni. Nalesniki smażymy do zrumieniania z obu stron. Twaróg śmietankowy mieszamy z miodem. Przekładmy nim usmażone naleśniki, dodajemy dowolną ilość konfitury z czarnej porzeczki, zawijamy i serujemy przepyszne śniadanie.   

Więcej inspirujących zdjęć i smacznego jedzenia znajdziecie na Instagramie Sylwii >>

   

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!