Kukbuk
Kukbuk
szakszuka, zielona szakszuka, szakszuka ze szpinakiem, jajka ze szpinakiem, szpinak, wytrawne śniadanie, zdrowe śniadanie, jajka na śniadanie, leniwe śniadanie

10 sposobów na przyrządzenie szpinaku

Dla sceptyków, nieprzekonanych i tych, którym niestraszne kulinarne wyzwania – gotujemy najlepsze dania ze szpinakiem.

Tekst: Marta Cyzio

Zdjęcie główne: Maciek Niemojewski

Opublikowano: 6 Kwietnia 2020
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 3 minuty!

Nierzadko kojarzy nam się z koszmarem z dzieciństwa, kiedy rodzice zmuszali nas do zjedzenia mało przekonującej papki, zapewniając, że jest zdrowa i dużo lepsza w smaku, niż nam się zdaje. Tak zapamiętany szpinak przez lata omijaliśmy szerokim łukiem, w najlepszym wypadku dodawaliśmy nieco zielonych liści do makaronu, by następnie podlać go obficie śmietaną. Tymczasem dobrze przygotowany szpinak smakuje naprawdę wybornie, a ciału dostarcza sporą porcję witamin. Możemy go zapiekać, układać na liściach najprzeróżniejsze dodatki i tworzyć kolorowe sałatki lub dodać do jajka, by zrobić śniadaniową szakszukę. Jeszcze odrobina soli i pieprzu – i gotowe. Na który wariant macie największą ochotę?

przepis na indyjskie danie ze szpinakiem i serem paneer - Przepis Vienio

Palak paneer >>

Wegetariański przysmak z gorących Indii, który zasmakuje nawet mięsożercom. Najlepiej podawać go z ryżem basmanti i posypać czarnuszką.

Szakszuka szpinakowa, czyli sposób jajka na śniadanie

„Szakszuka” szpinakowa >>

Do zielonej szakszuki można dodać też szczaw, botwinkę, jarmuż czy mangold, a także zioła, na przykład szczypiorek czy koperek. Przysmażone razem z zieleniną uwolnią smakowity aromat wakacji na wsi.

Makaron penne ze szpinakiem baby, śmietanką, serem blue i orzechami włoskimi, sezonowki szpinak

Makaron ze szpinakiem i z serem blue >>

Rozkosznie serowy, pachnący czosnkiem i świeżo mielonym pieprzem. Gdy jeszcze posypiemy makaron włoskimi orzechami, prawdziwa uczta gotowa.

Frittata z ziemniakami, szpinakiem i fetą (fot. Sylwia Kaleta)

Frittata z ziemniakami, szpinakiem i fetą >>

Na obfite śniadanie, włoski obiad lub sycącą kolację. Fritatta zawsze smakuje doskonale!

wegetariański ramen, ramen warzwny, ramen bezmięsny, ramen bez mięsa, grzyby shimeji, rozgrzewająca zupa, rozgrzewający ramen, ramen, kuchnia japońska, domowy ramen

Ramen wegetariański >>

Weganie i wegetarianie, pamiętajcie, że glony nori, jako jedne z niewielu roślin, są naturalnym źródłem witaminy B12.

Carpaccio z buraka >>

Sałtka pełna kolorów i witamin. Kto chętny?

przepis na szparagi w azjatyckiej wersji

Bok choy z grzybami i imbirem >>

W takim stir-fry sprawdzi się praktycznie dowolna zielenina, która zalega nam w lodówce: szpinak, nawet ten mrożony, mangold, fasolka szparagowa, groszek, szparagi, brukselka czy brokuły.

ramen rybny, domowy ramen, ramen z owocami morza, owoce morza, makaron ramen, rozgrzewająca zupa, zimowa zupa,

Ramen rybny >>

Płatki suszonego tuńczyka bonito można kupić w  internetowych sklepach specjalizujących się w kuchni japońskiej i tych z akcesoriami do sushi. Warto zrobić zapas, bo ryba przyda się też do bulionu dashi i zupy miso, a można ją przechowywać bardzo długo.

Szybka frittata z kalafiorem i szafranem - pyszny przepis (fot. Ula Demczuk)

Frittata z kalafiorem i szafranem >>

By kalafior szybciej zmiękł, można podlać go odrobiną wody.

przepis na szybki quesadillas z dynią, indykiem i szpinakiem

Quesadillas z dynią, indykiem i szpinakiem >>

Coś dla dużych i małych głodomorów – chrupkie i apetyczne quesadillas, od których trudno się oderwać.

Rolada dyniowa z orzechami włoskimi, suszonymi pomidorami i ze szpinakiem (bezglutenowa), przepis Anna Szewczak

Rolada dyniowa z orzechami włoskimi, suszonymi pomidorami i ze szpinakiem >>

Taka rolada sprawdzi się także podczas Wielkanocy. Co więcej, możecie ją przygotować wcześniej i odstawić do lodówki. 

Więcej sezonowych inspiracji:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka