Nierzadko kojarzy się z koszmarem z dzieciństwa, kiedy rodzice zmuszali nas do zjedzenia mało atrakcyjnej papki, zapewniając, że jest zdrowa i dużo lepsza w smaku, niż nam się zdaje. Tak zapamiętany szpinak niejeden z nas przez lata omijał szerokim łukiem, w najlepszym wypadku dodawał nieco zielonych liści do makaronu, by następnie podlać go obficie śmietaną. Tymczasem dobrze przygotowany szpinak smakuje naprawdę wybornie, a ciału dostarcza sporą porcję witamin. Możecie go zapiekać, układać na liściach najprzeróżniejsze dodatki i tworzyć kolorowe sałatki lub dodać do jajka, by zrobić śniadaniową szakszukę. Jeszcze odrobina soli i pieprzu – i gotowe. Na który wariant macie największą ochotę?
20 pomysłów na rzodkiewkę
Choć można ją kupić przez cały rok, rzodkiewka najlepiej smakuje na wiosnę. Idealna na kanapki i do sałatek, sprawdzi się też jako przekąska w czasie pracy czy składnik dania głównego.