Kukbuk
Kukbuk

14 sposobów na przyrządzenie szpinaku

Dla sceptyków, nieprzekonanych i tych, którym niestraszne kulinarne wyzwania – sprawdźcie najlepsze sposoby na przyrządzenie szpinaku.

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne: Maciek Niemojewski

Opublikowano: 26 Marca 2021
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 8 minut!

Nierzadko kojarzy się z koszmarem z dzieciństwa, kiedy rodzice zmuszali nas do zjedzenia mało atrakcyjnej papki, zapewniając, że jest zdrowa i dużo lepsza w smaku, niż nam się zdaje. Tak zapamiętany szpinak niejeden z nas przez lata omijał szerokim łukiem, w najlepszym wypadku dodawał nieco zielonych liści do makaronu, by następnie podlać go obficie śmietaną. Tymczasem dobrze przygotowany szpinak smakuje naprawdę wybornie, a ciału dostarcza sporą porcję witamin. Możecie go zapiekać, układać na liściach najprzeróżniejsze dodatki i tworzyć kolorowe sałatki lub dodać do jajka, by zrobić śniadaniową szakszukę. Jeszcze odrobina soli i pieprzu – i gotowe. Na który wariant macie największą ochotę?

przepis na indyjskie danie ze szpinakiem i serem paneer - Przepis Vienio

Palak paneer

Wegetariański przysmak z gorących Indii, który zasmakuje nawet największym szpinakowym sceptykom. Liście szpinaku doprawcie cebulą, czosnkiem, imbirem i chili. I nie zapomnijcie o serze paneer, bez którego danie nie będzie odpowiednio kremowe! Najlepiej smakuje z ryżem basmati, posypane czarnuszką, ale nic nie stoi na przeszkodzie by je podać z chlebkami naan i ze sporą porcją masła.

Zobaczcie przepis na palak paneer >>

Szakszuka szpinakowa, czyli sposób jajka na śniadanie

„Szakszuka” szpinakowa

Tym, którym znudziła się tradycyjna pomidorowa szakszuka, polecamy ten przepis. Do zrobienia zielonej szakszuki możecie oprócz szpinaku użyć też szczawiu, botwinki czy jarmużu. Szczypiorek lub koperek, przysmażone razem z zieleniną, uwolnią smakowity aromat kojarzący się z upalnym latem i wakacjami.

Wypróbujcie przepis na „szakszukę” szpinakową >>

Makaron penne ze szpinakiem baby, śmietanką, serem blue i orzechami włoskimi, sezonowki szpinak

Makaron ze szpinakiem i z serem blue

Rozkosznie serowy, pachnący czosnkiem i świeżo mielonym pieprzem. Jeśli szpinak wciąż kojarzy wam się raczej z koszmarem z dzieciństwa niż z ulubionymi obiadami, koniecznie przygotujcie ten makaron i odczarujcie złe wspomnienia. Posypcie jeszcze makaron orzechami włoskimi – i prawdziwa uczta gotowa w zaledwie pół godziny.

Sprawdźcie przepis na makaron ze szpinakiem i z serem blue >>

Frittata z ziemniakami, szpinakiem i fetą (fot. Sylwia Kaleta)

Frittata z ziemniakami, ze szpinakiem i z fetą

Na obfite śniadanie, włoski obiad lub sycącą kolację. Frittata zawsze smakuje doskonale!

Choć Włosi zwyczajowo jedzą ją na śniadanie, frittata z ziemniakami, ze szpinakiem i z fetą sprawdzi się też na obiad, jako alternatywa dla tarty z ciasta francuskiego. Do tego przygotowanie obiadu zajmie wam tylko 30 minut. Szpinak usmażcie na patelni z czosnkiem, dodajcie ziemniaki, a na koniec jajka. Odrobina fety na wierzch – i do piekarnika.

 

Zobaczcie przepis na frittatę z ziemniakami, ze szpinakiem i z fetą >>

wegetariański ramen, ramen warzwny, ramen bezmięsny, ramen bez mięsa, grzyby shimeji, rozgrzewająca zupa, rozgrzewający ramen, ramen, kuchnia japońska, domowy ramen

Ramen wegetariański

Trzeba zacząć od tego, że ten ramen wegetariański to świetnie źródło witaminy B12. Jeśli więc jesteście na diecie roślinnej, nie zwlekajcie dłużej i przekonajcie się sami, że do ugotowania ramenu wcale nie musicie używać mięsa. Wegetariańskie buliony mogą być równie smaczne, a do tego zaskakują zbilansowanym, głębokim smakiem. W tej wersji ramen obficie posypcie dymką i dorzućcie pastę miso.

Wypróbujcie przepis na ramen wegetariański >>

Wegetariańskie carpaccio z buraka

Sałatka pełna kolorów i witamin? Z tym przepisem nie jest to wcale trudne. Przygotujcie bezmięsną wersję carpaccio i na liściach szpinaku ułóżcie plastry buraka i pomarańczy, które doskonale łączą się z ostrym serem lazur i dressingiem na bazie octu balsamicznego. Jeszcze odrobina miodu, tahini i gotowe. Zobaczycie, że wegetariańska, zdrowsza wersja carpaccio na stałe zagości w waszym menu.

Sprawdźcie przepis na wegetariańskie carpaccio z buraka >>

przepis na szparagi w azjatyckiej wersji

Bok choy z grzybami, ze szpinakiem i z imbirem

Miłośnikom kuchni azjatyckiej polecamy danie inspirowane dalekowschodnimi klimatami. W towarzystwie bok choy nawet polskie leśne grzyby odkryją swoje orientalne oblicze. W tym daniu stir-fry sprawdzi się praktycznie dowolna zielenina, która zalega w lodówce. Oprócz szpinaku, nawet mrożonego, polecamy dodać fasolkę szparagową, groszek, szparagi, brukselkę czy brokuły.

Zobaczcie, jak zrobić azjatycki bok choy z grzybami, ze szpinakiem i z imbirem >>

przepis na szybki quesadillas z dynią, indykiem i szpinakiem

Quesadillas z dynią, indykiem i ze szpinakiem

Coś dla dużych i małych głodomorów – chrupkie i apetyczne quesadillas, od których trudno się oderwać. Jak w przypadku wszelkich tortilli, wrapów czy quesadillas, to gwarancja udanego i atrakcyjnego obiadu dla dzieci, a także rewelacyjny sposób na przemycenie szpinaku w posiłku. Nie zwlekajcie zatem dłużej i w pszenne placki zawińcie kawałki piersi indyka, liście świeżego szpinaku i oczywiście upieczoną dynię. Posypcie placki mozzarellą i podsmażcie na patelni. Dzięki temu ser będzie się przyjemnie ciągnąć, a tortilla nabierze chrupkości.

Wypróbujcie przepis na quesadillas z dynią, indykiem i ze szpinakiem >>

Rolada dyniowa z orzechami włoskimi, suszonymi pomidorami i ze szpinakiem (bezglutenowa), przepis Anna Szewczak

Rolada dyniowa z orzechami włoskimi, suszonymi pomidorami i ze szpinakiem

Rolada dyniowa z orzechami włoskimi, suszonymi pomidorami i ze szpinakiem sprawdzi się w Boże Narodzenie, Wielkanoc czy na inne wyjątkowe okazje. Co więcej, można przygotować tę roladę wcześniej i odstawić ją do lodówki. Jeśli wśród domowników lub gości są osoby nietolerujące glutenu, spokojnie możecie podać im to danie.

Sprawdźcie, jak zrobić roladę dyniową z orzechami włoskimi, suszonymi pomidorami i ze szpinakiem >>

Śniadaniowe gofry szpinakowe z pastą jajeczną

Te wytrawne gofry to jedno z naszych ulubionych śniadań i świetny sposób na przemycenie szpinaku w menu dla niejadka. Pulchne, bezglutenowe ciasto z pastą jajeczną to idealny posiłek na rozpoczęcie dnia. Proste i szybkie w przygotowaniu – doskonale nadają się na śniadanie do szkoły.

Wypróbujcie przepis na śniadaniowe gofry szpinakowe z pastą jajeczną >>

Tortilla z ziemniaków ze szpinakiem i z natką pietruszki

Tortilla de patatas jest dobra na lunch i na kolację, a sezonowe dodatki dodają jej charakteru. Ten hiszpański omlet smakuje jeszcze lepiej w towarzystwie polskich wczesnowiosennych produktów: szpinaku i natki pietruszki. Oto przepis na smażoną tortillę z jajek i ziemniaków z młodym szpinakiem – danie, które na stałe zagości w waszym jadłospisie. Podawajcie od razu po przygotowaniu albo na zimno.

Sprawdźcie, jak zrobić tortillę z ziemniaków ze szpinakiem i z natką pietruszki >>

Zimowe sałaty. Sałatka ze szpinaku z żółtym burakiem, ciecierzycą i mandarynką (fot. Maciek Niemojewski)

Sałatka ze szpinaku z żółtym burakiem, ciecierzycą i mandarynką

Szpinak to wyjątkowo wdzięczny dodatek do różnych dań. A sałatki z niego są po prostu wyborne! Połączcie młode liście szpinaku ze słodkimi warzywami i doprawcie orzeźwiającym cytrusem. Sałatka ze szpinaku z żółtym burakiem, ciecierzycą i mandarynką jest zdrowa i dostarcza wartościowych witamin i składników odżywczych.

Zobaczcie przepis na sałatkę ze szpinaku z żółtym burakiem, ciecierzycą i mandarynką >>

Zimowe sałaty. Sałatka z pieczonych warzyw z fetą (fot. Maciek Niemojewski)

Sałatka z pieczonych warzyw z fetą

Warzywa korzeniowe mogą być świetną bazą sycących i zdrowych sałatek. Zwłaszcza jeśli połączymy je z wiosennymi nowalijkami i solidną porcją zdrowych dodatków. W tej wersji polecamy upiec marchew i pietruszkę razem z dynią, a potem wymieszać składniki ze szpinakiem baby. Nie przejmujcie się, jeśli trochę za bardzo spieczecie warzywa – tak nabiorą słodkości i głębokiego smaku.

Wypróbujcie przepis na sałatkę z pieczonych warzyw z fetą >>

Lekka sałatka wiosennna z zieolnych szparagów ze szpinakiem baby i świeżymi truskawkami posypana orzechami włoskimi, podana z sosem vinegrette miodowo-musztardowym

Lekka sałatka ze szparagów, szpinaku i z truskawek

Początek wiosny to pora nie tylko na szpinak, ale również na szparagi. Połączenie tych nowalijek gwarantuje rewelacyjne doznania kulinarne. Dlatego nie zwlekajcie dłużej i wymieszajcie je w lekkiej sałatce z dodatkiem truskawek i wyrazistego sosu z musztardy i miodu. Sałatka ze szparagów, szpinaku i z truskawek to bomba witaminowa, która świetnie sprawdzi się jako zdrowa kolacja czy dodatek do potraw z grilla.

Sprawdźcie przepis na lekką sałatkę ze szparagów, szpinaku i z truskawek >>

Więcej sezonowych inspiracji:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk