Kukbuk
Kukbuk

Śniadaniowe gofry szpinakowe z pastą jajeczną

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: śniadanie
pasta jajeczna:
jajko „zerówka”
2 sztuki
szczypiorek
⅓ pęczka
majonez
1 łyżka
jogurt naturalny
1 łyżka
sól
do smaku
pieprz
do smaku
gofry:
szpinak
3 garści
jajko „zerówka”
2 sztuki
mleko ryżowe
60 ml
mąka kukurydziana
2 łyżki
mąka ryżowa
2 łyżki
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
sól
do smaku
pieprz
szczypta
czosnek granulowany
szczypta
olej
do posmarowania gofrownicy

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcia: Martyna Cybuch


Stylizacja: Agata Jankowska

krok 1

Jajka gotujemy na twardo, studzimy i siekamy. Szczypiorek kroimy i dodajemy do jajek. Łączymy z majonezem, jogurtem i przyprawami. Odstawiamy do lodówki na 10-15 minut, aby smaki dobrze się połączyły.

krok 2

Szpinak myjemy, osuszamy i wkładamy do blendera kielichowego. Dodajemy żółtka jajek (białka zachowujemy) i mleko ryżowe. Dokładnie miksujemy. Do zielonego płynu przesiewamy oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, szczyptę soli, pieprzu i granulowanego czosnku. Mieszamy.

krok 3

W oddzielnej miseczce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy ją do przygotowanej masy – delikatnie łączymy.

krok 4

Gofry smażymy około 4 minut w rozgrzanej i posmarowanej olejem gofrownicy. Gotowe przekładamy na kratkę. Przestudzone gofry smarujemy pastą jajeczną. Najlepiej smakują tuż po przygotowaniu, ale sprawdzą się także jako drugie śniadanie lub lunch do pracy.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka