Kukbuk
Kukbuk

Śniadaniowe gofry szpinakowe z pastą jajeczną

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: śniadanie
pasta jajeczna:
jajko „zerówka”
2 sztuki
szczypiorek
⅓ pęczka
majonez
1 łyżka
jogurt naturalny
1 łyżka
sól
do smaku
pieprz
do smaku
gofry:
szpinak
3 garści
jajko „zerówka”
2 sztuki
mleko ryżowe
60 ml
mąka kukurydziana
2 łyżki
mąka ryżowa
2 łyżki
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
sól
do smaku
pieprz
szczypta
czosnek granulowany
szczypta
olej
do posmarowania gofrownicy

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcia: Martyna Cybuch


Stylizacja: Agata Jankowska

krok 1

Jajka gotujemy na twardo, studzimy i siekamy. Szczypiorek kroimy i dodajemy do jajek. Łączymy z majonezem, jogurtem i przyprawami. Odstawiamy do lodówki na 10-15 minut, aby smaki dobrze się połączyły.

krok 2

Szpinak myjemy, osuszamy i wkładamy do blendera kielichowego. Dodajemy żółtka jajek (białka zachowujemy) i mleko ryżowe. Dokładnie miksujemy. Do zielonego płynu przesiewamy oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, szczyptę soli, pieprzu i granulowanego czosnku. Mieszamy.

krok 3

W oddzielnej miseczce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy ją do przygotowanej masy – delikatnie łączymy.

krok 4

Gofry smażymy około 4 minut w rozgrzanej i posmarowanej olejem gofrownicy. Gotowe przekładamy na kratkę. Przestudzone gofry smarujemy pastą jajeczną. Najlepiej smakują tuż po przygotowaniu, ale sprawdzą się także jako drugie śniadanie lub lunch do pracy.

Więcej przepisów ze szpinakiem:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk