Kukbuk
Kukbuk
Zimowe sałaty. Sałatka z pieczonych warzyw z fetą (fot. Maciek Niemojewski)

Sałatka z pieczonych warzyw z fetą

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut
typ diety: fit
typ posiłku: obiad
czerwona cebula
1 sztuka
dynia piżmowa
200 g
małe ziemniaki
3 sztuki
marchewka
2 sztuki
pietruszka
1 sztuka
oliwa
2 łyżki
sól morska
1 łyżeczka
szpinak baby lub jarmuż
100 g
Dressing:
oliwa
2 łyżki
ocet balsamiczny
2 łyżki
ciecierzyca z puszki
50 g
świeża bazylia
garść
natka pietruszki
½ pęczka
szczypiorek
⅓ pęczka
sok z cytryny
½ sztuki
skórka z cytryny
½ sztuki
sól
½ łyżeczki
czarny pieprz
½ łyżeczki
Do podania:
feta
50 g
prażone orzechy włoskie
garść

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni. Cebulę i dynię obieramy, a następnie kroimy w kostkę. Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy w talarki. Marchew i pietruszkę obieramy, a następnie kroimy w grube plastry. Wszystkie warzywa wkładamy do miski, dodajemy oliwę i sól i dokładnie mieszamy. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 25 minut. W czasie pieczenia warzywa mieszamy i sprawdzamy, czy są odpowiednio miękkie.

krok 2

Szpinak lub jarmuż dokładnie myjemy, osuszamy i pozbawiamy zgrubiałych części. Zieleninę układamy na talerzu.

krok 3

Przygotowujemy dressing: w misce łączymy oliwę, ocet balsamiczny, ciecierzycę, posiekaną zieleninę: bazylię, natkę pietruszki i szczypiorek oraz sok i skórkę z cytryny. Dodajemy sól i pieprz. Dokładnie mieszamy.

krok 4

Na jarmuż lub szpinak wykładamy upieczone warzywa. Skrapiamy je dressingiem, posypujemy pokruszoną fetą i prażonymi orzechami. Podajemy od razu po przygotowaniu.

Więcej przepisów na sałaty:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk