Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni. Cebulę i dynię obieramy, a następnie kroimy w kostkę. Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy w talarki. Marchew i pietruszkę obieramy, a następnie kroimy w grube plastry. Wszystkie warzywa wkładamy do miski, dodajemy oliwę i sól i dokładnie mieszamy. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 25 minut. W czasie pieczenia warzywa mieszamy i sprawdzamy, czy są odpowiednio miękkie.
krok 2
Szpinak lub jarmuż dokładnie myjemy, osuszamy i pozbawiamy zgrubiałych części. Zieleninę układamy na talerzu.
krok 3
Przygotowujemy dressing: w misce łączymy oliwę, ocet balsamiczny, ciecierzycę, posiekaną zieleninę: bazylię, natkę pietruszki i szczypiorek oraz sok i skórkę z cytryny. Dodajemy sól i pieprz. Dokładnie mieszamy.
krok 4
Na jarmuż lub szpinak wykładamy upieczone warzywa. Skrapiamy je dressingiem, posypujemy pokruszoną fetą i prażonymi orzechami. Podajemy od razu po przygotowaniu.