Kukbuk
Kukbuk

12 wiosennych przepisów z dymką

Początek wiosny to dobry moment, by poeksperymentować z dymką w kuchni. Słodka i delikatna w smaku, doskonale nadaje się zarówno do wytrawnych ciasteczek, jak i na kanapki z boczniakami.

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne: dinnershow.studio

Opublikowano: 25 Marca 2021
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 7 minut!

Do niedawna chowała się w cieniu popularniejszej większej siostry. Tymczasem dymka to podobno najstarsze warzywo świata. Jej polska nazwa pochodzi od dawnego zwyczaju zadymiania cebulek, co miało zniechęcić rośliny do kwitnięcia. Słodszą i delikatniejszą w smaku dymkę dodajcie do warzywnego sushi lub wytrawnych ciasteczek. Po skrojeniu cebulki świeży szczypior, który wam pozostanie, wykorzystajcie do przyprawienia azjatyckich omletów z awokado i mango. A gdybyście chcieli cieszyć się smakiem tej nowalijki przez cały rok, podpowiadamy, że jej domowa uprawa jest niezwykle prosta

wegańskie sushi, rolki sushi, domowe sushi, jedzenie dla dzieci, sushi dla dzieci, warzywne sushi, kuchnia azjatycka, pomysł na lunchbox, obiad do pracy, pieczony burak

Kolorowe sushi warzywne z dymką

Wegańskie kolorowe sushi warzywne z barwnymi dodatkami to idealny pomysł na przekąskę w japońskim stylu. A do tego świetny pomysł na wykorzystanie świeżej dymki. W arkusze nori oprócz młodej cebulki zawińcie jarmuż, buraka, marchew i awokado. Do tego sos sojowy i słodkie mango dla przełamania smaku. Tym sushi zachwycą się i dorośli, i dzieci. Pst! Przed pokrojeniem sushi w rolki zwilżcie nóż. Dzięki temu nie rozpadną się podczas krojenia. 

Sprawdźcie, jak zrobić kolorowe sushi warzywne z dymką >>

Wegetariańskie kanapki z boczniakami, dymką i salsą z jalapeño 

Popularność wegańskich burgerów stale rośnie. Nic dziwnego, skoro solidną porcję umami znajdziemy nie tylko w mięsie, ale także w grzybach! Smak grillowanych boczniaków i kapusty podkręćcie dymką i pikantną salsą z jalapeño i majonezem. Gwarantujemy, że do tej roślinnej kanapki przekonają się nawet najwięksi zwolennicy mięsa.

Wypróbujcie przepis na wegetariańskie kanapki z boczniakami, dymką i salsą z jalapeño >>

Serowe krakersy z tahiną, grillowaną dymką i kwiatami 

Co powiecie na coś zdrowego i apetycznego do pochrupania? Serowe krakersy z tahiną, grillowaną dymką i kwiatami to idealna przekąska na wieczór z serialem lub filmem. Krakersy o wyrazistym smaku cheddara koniecznie podajcie z harissą i gęstym jogurtem. Szybka, kolorowa i zdrowa przekąska dla kulinarnych smakoszy w każdym wieku.

Zobaczcie, jak zrobić serowe krakersy z tahiną, grillowaną dymką i kwiatami >>

Reklama
Tantanmen ramen z makaronem, kapustą pak choi, pastą sezamową i jajkiem (fot. materiały prasowe)

Tantanmen ramen 

To przepis dla tych, którzy przepadają za sezamem i dymką. Tantanmen to ramen, który najmocniej nawiązuje do źródeł. Do tego dania zawsze dodaje się mieloną wieprzowinę oraz sfermentowaną pastę z fasoli i chili, która wraz z pastą sezamową daje niesamowicie smaczny, gęsty bulion. Mocny smak umami dobrze przełamuje słodkawa dymka. Jedna porcja tantanmenu jak nic rozgrzeje i doda energii na resztę wiosennego dnia.

Sprawdźcie przepis na tantanmen ramen >>

Biała kiełbasa z sosem żurkowym, purée ziemniaczanym, dymką i botwinką 

Gwarantujemy, że tak przyrządzoną białą kiełbasę będziecie chcieli jeść nie tylko w święta. W tym przepisie jest wszystko to, co najlepsze na wiosnę. Oprócz dymki do smażonej białej kiełbasy z sosem żurkowym i purée ziemniaczanym dodajcie botwinkę. I nie żałujcie śmietanowo-chrzanowego sosu. 

Sprawdźcie, jak przygotować białą kiełbasę z sosem żurkowym, purée ziemniaczanym, dymką i botwinką >>

wytrawne ciasteczka, ciasteczka z dymką, dodatek do zupy, przepis Jagłowska, co do zupy, ciastka

Wytrawne ciasteczka z dymką, porem i pastą tahini 

Kto powiedział, że ciastka muszą być słodkie? Dzięki temu przepisowi zrobicie wytrawne ciasteczka, które łączą najlepsze sezonowe smaki – dymkę i pora. A jeśli ciasto wyrobicie wcześniej, to same ciasteczka przygotujecie w mgnieniu oka. Sprawdzą się jako przystawka, a także jako dodatek do wytrawnego śniadania. Skusicie się na taką przekąskę?

Wypróbujcie przepis na wytrawne ciasteczka z dymką, porem i tahini >>

omlet z awokado i bekonem

Omlet z kolendrą, dymką, awokado, boczkiem i mango 

Propozycja śniadaniowa dla miłośników dymki i azjatyckich smaków. Gdy jajka będą się smażyć na patelni, przygotujcie czipsy z boczku. Na złocistym omlecie ułóżcie awokado, słodkie mango, boczek i polejcie to sosem imbirowo-limonkowym. Szybkie wiosenne śniadanie i porcja energii gwarantowana na co najmniej pół dnia!

Zobaczcie przepis na omlet z kolendrą, dymką, awokado, boczkiem i mango >>

Reklama
Słodki śledź na kanapce  z pomidorem i musztardą

Słodki śledź na kanapce z dymką 

Z pozoru składniki wydają się pochodzić z różnych bajek: dymka, pomidor, marchewka, zioła i jeszcze miód? Ale czasem takie nieoczywiste połączenia tworzą całość, która zaskakuje, a do tego obłędnie smakuje. Słodki śledź na kanapce to dobry pomysł na mniej oczywistą kolację czy nietypowe, zdrowe drugie śniadanie. Pst! Gdy będziecie szykować śledzia, pamiętajcie, że wysoka temperatura sprawi, że srebrna skórka ryby szybko się przypiecze, dzięki czemu nie zostanie na patelni.

Sprawdźcie przepis na słodkiego śledzia na kanapce z dymką >>

wielkanocne przepisy, pomysł na świąteczny obiad

Smażona wędzona szynka z piklowanym rabarbarem i sałatką z selera i dymki

Sposób na aromatyczną szynkę z nietuzinkową wiosenno-letnią sałatką – danie, które zachwyci domowników i sprawdzi się też podczas wystawnego przyjęcia. Smażona szynka świetnie komponuje się z kwasowością rabarbaru, a towarzysząca mięsu sałatka z selera, posypana słodką dymką, doskonale uzupełnia całość. Co więcej, smażoną wędzoną szynkę z piklowanym rabarbarem i sałatką z selera i dymki przygotujecie w niecałą godzinę.

Wypróbujcie przepis na smażoną wędzoną szynkę z piklowanym rabarbarem i sałatką z selera i dymki >>

Sałatka z pieczonych warzyw z miętowym olejem z czarnuszki

Sałatka z pieczonych warzyw z miętowym olejem z czarnuszki 

Wystarczy wstawić warzywa do piekarnika i przygotować szybki dip, a w czasie pieczenia można zająć się lekturą książki albo pomyśleć o deserze. Różne odmiany pomidorów połączcie z dymką, porem i bakłażanem. Sos zróbcie z oleju rzepakowego i czarnuszki i doprawcie świeżą miętą. Ta sałatka sprawdzi się podczas wiosenno-letnich pikników albo jako lunch w pracy z kromką ulubionego pieczywa.

Sprawdźcie przepis na sałatkę z pieczonych warzyw z miętowym olejem z czarnuszki >>

Ram-don (jjapaguri) (fot. Maciek Niemojewski)

Ram-don (jjapaguri) 

Koreańskie przysmaki to nie tylko kimchi i bulgogi. Oto szybki i prosty sposób na ostrą wołowinę z dodatkiem wiosennej i delikatnej dymki. Mięso obtoczcie w mirinie i oleju sezamowym. Gdy wołowina będzie usmażona, szybko ugotujcie makaron, dodajcie przyprawy i od razu posypcie posiekaną dymką. Ram-don najlepiej zrobić z podwójnej ilości składników, a dodatkową porcję zabrać następnego dnia ze sobą do pracy.

Zobaczcie, jak zrobić koreański ram-don z dymką >>

Hot oil noodles, czyli makaron z gorącym olejem 

Przygotowanie tego dania zajmie wam niespełna 15 minut. Noodles ugotujcie z pak choi, a potem posypcie sezamem, słodką dymką i koniecznie płatkami chili. Na koniec polejcie gorącym, jeszcze dymiącym olejem roślinnym. Choć hot oil noodles to znakomite rozgrzewające danie na jesień i zimę, w chłodne i wiosenne dni sprawdzi się równie wybornie. 

Wypróbujcie przepis na hot oil noodles, czyli makaron z gorącym olejem >>

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk