Kukbuk
Kukbuk

10 wiosennych przepisów z dymką

Początek wiosny to dobry moment, by poeksperymentować z dymką w kuchni. Jej smak sprawdzi się w wytrawnych ciasteczkach, jak i w kanapce z boczniakami.

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne: dinnershow.studio

Opublikowano: 23 Marca 2020
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 3 minuty!

Do tej pory chowała się w cieniu popularniejszej siostry. Tymczasem cebula dymka to podobno najstarsze warzywo świata. Jej polska nazwa pochodzi od dawnego zwyczaju zadymiania cebulek, co miało zniechęcić rośliny do kwitnięcia. Słodszą i delikatniejszą w smaku dymkę dodajemy do warzywnego sushi, bądź wytrawnych ciasteczek. Gdy już skroimy całą cebulę, pozostały świeży szczypior wykorzystujemy do przyprawienia omletów z awokado oraz mango. A gdybyście chcieli cieszyć się smakiem tej nowalijki przez cały rok, podpowiadamy, że jej domowa uprawa jest prosta i nie wymaga wiele czasu. 

wegańskie sushi, rolki sushi, domowe sushi, jedzenie dla dzieci, sushi dla dzieci, warzywne sushi, kuchnia azjatycka, pomysł na lunchbox, obiad do pracy, pieczony burak

Kolorowe sushi warzywne >>

Przed pokrojeniem sushi w rolki, zwilżcie nóż. W ten sposób nie rozpadną się podczas krojenia. 

Kanapki z boczniakami i salsą z jalapeño >>

Smak grzybów i kapusty podkręcamy grillowaną dymką.

Serowe krakersy z tahiną, grillowaną dymką i kwiatami >>

Przekąska idealna do pochrupania podczas wieczornego nadrabiania serialowych zaległości. 

Reklama
Tantanmen ramen z makaronem, kapustą pak choi, pastą sezamową i jajkiem (fot. materiały prasowe)

Tantanmen ramen >>

Jedna porcja takiej zupy jak nic rozgrzeje i doda energii na resztę dnia. 

Biała kiełbasa z sosem żurkowym, purée ziemniaczanym i botwinką >>

Gwarantujemy, że tak przygotowaną białą kiełbasę będziecie chcieli jeść nie tylko w święta. 

wytrawne ciasteczka, ciasteczka z dymką, dodatek do zupy, przepis Jagłowska, co do zupy, ciastka

Wytrawne ciasteczka z dymką, porem i pastą tahini >>

Kto powiedział, że deser może być tylko słodki? Takie ciasteczka sprawdzą się równie dobrze na przystawkę.

omlet z awokado i bekonem

Omlet z kolendrą, awokado, boczkiem i mango >>

Propozycja śniadaniowa dla miłośników azjatyckich smaków. 

Wegańskie wiosenne pierożki z koperkiem i groszkiem (fot. Maciek Niemojewski)

Wegańskie wiosenne pierożki >>

Delikatne i pełne warzyw pierożki najlepiej smakują z sosem na bazie oliwy z dodatkiem chili. 

Reklama
Słodki śledź na kanapce  z pomidorem i musztardą

Słodki śledź na kanapce >>

Wysoka temperatura pomoże szybko przypiec srebrną skórkę śledzia, dzięki czemu nie zostanie ona na patelni.

wielkanocne przepisy, pomysł na świąteczny obiad

Smażona wędzona szynka z piklowanym rabarbarem i sałatką z selera >>

Sposób na aromatyczną szynkę z nietuzinkową sałatką.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka