Dlaczego warto jeść szparagi?
Nie tylko są wyjątkowo smaczne, ale także korzystnie wpływają na organizm. Podpowiadamy, dlaczego warto jeść szparagi i jak je przyrządzić, by skorzystać w pełni z dobrodziejstw tego warzywa.
Przepis: Edyta Przekop
Stylizacja: Marcin Lewandowski
Zdjęcie: Maciej Niemojewski
krok 1
Szpinak, truskawki i szparagi myjemy i dokładnie osuszamy na ręczniku papierowym.
krok 2
Szpinak przekładamy do miseczki, truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy w ćwiartki, odcinamy zdrewniałe końcówki szparagów. Dwa szparagi kroimy na cienkie wstążki przy użyciu obieraczki do warzyw, pozostałe kroimy w 2-centymetrowe kawałki.
krok 3
Orzechy włoskie siekamy i prażymy przez chwilę na suchej patelni.
krok 4
Na tej samej patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy na nie pokrojone szparagi. Podsmażamy przez 2 minuty, po czym wlewamy białe wino. Szparagi smażymy do momentu, aż wino całkowicie odparuje, a warzywa nadal będą chrupiące. Przekładamy szparagi na kilka minut na oddzielny talerz, aby odparowały.
krok 5
W małej miseczce przygotowujemy sos. Oliwę, miód, musztardę i sok z cytryny dokładnie mieszamy. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu.
krok 6
W dużej misce układamy szpinak, podsmażone szparagi i truskawki. Na wierzch wykładamy wstążki szpinaku, posypujemy prażonymi orzechami włoskimi. Polewamy sosem miodowo-musztardowym. Sałatkę możemy podać z kromką grillowanego pieczywa.
Nie tylko są wyjątkowo smaczne, ale także korzystnie wpływają na organizm. Podpowiadamy, dlaczego warto jeść szparagi i jak je przyrządzić, by skorzystać w pełni z dobrodziejstw tego warzywa.
Zgrabne i eleganckie, świetnie odnajdują się w każdej sytuacji. Na gofrze, w azjatyckiej sałatce czy sauté – szparagi możemy jeść na okrągło. Rozpocznijcie szparagową rozpustę!
Jak zabrać się do przyrządzania dań z jednym z najbardziej wyczekiwanych wiosennych warzyw?
Nie tylko są wyjątkowo smaczne, ale także korzystnie wpływają na organizm. Podpowiadamy, dlaczego warto jeść szparagi i jak je przyrządzić, by skorzystać w pełni z dobrodziejstw tego warzywa.
Zgrabne i eleganckie, świetnie odnajdują się w każdej sytuacji. Na gofrze, w azjatyckiej sałatce czy sauté – szparagi możemy jeść na okrągło. Rozpocznijcie szparagową rozpustę!
Jak zabrać się do przyrządzania dań z jednym z najbardziej wyczekiwanych wiosennych warzyw?