Kukbuk
Kukbuk
Makaron penne ze szpinakiem baby, śmietanką, serem blue i orzechami włoskimi, sezonowki szpinak

Makaron ze szpinakiem i z serem blue

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
makaron typu penne
150 g
sól
do smaku
dymka
1 sztuka
czosnek
2 ząbki
szpinak baby
200 g
masło
2 łyżki
śmietanka 30%
150 ml
pieprz
do smaku
ser typu blue
70 g

Przepis: Edyta Przekop


Stylizacja: Agata Jankowska


Zdjęcie: Maciej Niemojewski

krok 1

Makaron gotujemy w osolonej wodzie, najlepiej al dente, żeby nie rozgotował się podczas późniejszego podgrzewania z sosem. Do szklanki odlewamy 3-4 łyżki wody z gotowania. Makaron odcedzamy i zostawiamy na durszlaku.

krok 2

W czasie gotowania makaronu dymkę i czosnek kroimy w kosteczkę. Szpinak myjemy, po czym osuszamy ręcznikiem papierowym.

krok 3

Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła. Dusimy na nim cebulę i czosnek – około 3 minut (pilnujemy, aby warzywa się nie przypaliły). Dorzucamy szpinak i dusimy przez 3 minuty. Następnie wlewamy śmietankę i redukujemy sos. Jeśli okaże się zbyt gęsty, wlewamy wodę pozostałą po gotowaniu makaronu. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy jeszcze przez chwilę. Na koniec dodajemy pokruszony ser blue.

krok 4

Do sosu wkładamy ugotowany makaron, szybko mieszamy i przekładamy go na talerze. Najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu. Makaron możemy podać z posiekanymi orzechami włoskimi oraz dodatkowym serem blue.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka