Kukbuk
Kukbuk
Biszkoptowy tort szpinakowy z kremem pomarańczowym. Hortex. (fot. Maciek Niemojewski)

Biszkoptowy tort szpinakowy z kremem pomarańczowym

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 100 minut + czas rozmrażania szpinaku i czas chłodzenia tortu
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
Biszkopt:
szpinak rozdrobniony Hortex
150 g
ekstrakt waniliowy
1 łyżeczka
skórka z cytryny
z 1 sztuki
olej
130 ml
jajko „zerówka”
5 sztuk
sól
szczypta
drobny cukier
130 g
mąka pszenna
250 g
mąka ziemniaczana
20 g
proszek do pieczenia
2 łyżeczki
Krem:
pomarańcza
2 sztuki
cukier
50 g
jajko „zerówka”
1 sztuka
żółtko jajka „zerówki”
1 sztuka
masło
80 g
kwasek cytrynowy
⅓ łyżeczki
biała czekolada
100 g
śmietana 36%
600 ml
mascarpone
400 g
Poncz:
woda
100 ml
cukier
30 g
cytryna
1 sztuka
pomarańcza
1 sztuka
likier Cointreau
100 ml
Dodatkowo:
konfitura pomarańczowa
200 g
truskawki
do podania

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Dzień przed pieczeniem biszkoptu szpinak rozmrażamy na sitku wyłożonym gazą. Gdy będzie miękki, odciskamy nadmiar wody. Zarówno szpinak, jak i pozostałe składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego odpowiednio wcześnie należy wyjąć jajka z lodówki.

krok 2

Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni. Dno tortownicy o średnicy 20-22 centymetrów wykładamy papierem do pieczenia.

krok 3

Odsączony szpinak, ekstrakt waniliowy, skórkę z cytryny i olej umieszczamy w malakserze lub blenderze kielichowym i bardzo dokładnie miksujemy.

krok 4

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie partiami dodajemy odważony wcześniej cukier – miksujemy, aż całkowicie się rozpuści. Nie przerywając ubijania, dodajemy po 1 żółtku. Do tak przygotowanej masy wlewamy małym strumieniem szpinak zblendowany z olejem. Cały czas mieszamy na wolnych obrotach. Na koniec do ciasta przesiewamy mąkę pszenną ze skrobią ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i solą. Mieszamy drewnianą łyżką tylko do połączenia się składników. Gotową masę przelewamy do formy, wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do piekarnika na 50 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy, czy wbity w środek drewniany patyczek jest suchy. Biszkopt studzimy w tortownicy.

krok 5

W tym czasie przygotowujemy krem. Z 1 pomarańczy ścieramy skórkę na drobnej tarce. Z obu owoców wyciskamy sok. Do małego garnka wsypujemy cukier, skórkę z pomarańczy i wlewamy sok. Mieszamy. Dodajemy całe jajko i żółtko i ponownie dokładnie roztrzepujemy masę. Garnek ustawiamy w kąpieli wodnej i podgrzewamy. Po chwili dodajemy masło i kwasek cytrynowy – cały czas mieszamy, uważając, żeby białka się nie ścięły. Krem powinien lekko zgęstnieć, wtedy wyjmujemy garnek z kąpieli wodnej i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

krok 6

Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i lekko studzimy. Śmietanę ubijamy razem z mascarpone na puszystą masę. Pod koniec dodajemy do niej przestudzoną białą czekoladę i zimny krem pomarańczowy. Miksujemy do powstania jednolitego, puszystego kremu, który wstawiamy do lodówki na 10 minut.

krok 7

Przygotowujemy poncz. Wodę łączymy z cukrem, sokiem wyciśniętym z cytryny i pomarańczy oraz likierem pomarańczowym.

krok 8

Wystudzony biszkopt wyjmujemy z formy i rozkrawamy na trzy równej grubości placki. Na paterze układamy pierwszą część, którą nasączamy ⅓ ponczu, smarujemy ⅓ kremu pomarańczowego i przykrywamy drugim blatem. Powtarzamy nasączanie, smarujemy powidłami pomarańczowymi i przykrywamy kolejną porcją kremu. Na to kładziemy ostatnią część biszkoptu, którą również polewamy ponczem i smarujemy pozostałym kremem. Wierzch dekorujemy okruszkami ciasta i truskawkami. Tort przed podaniem schładzamy w lodówce przez minimum 2 godziny.

Materiał powstał we współpracy z marką Hortex.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk