Kukbuk
Kukbuk

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.

Trójkąciki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i z fetą. Hortex. (fot. Maciek Niemojewski)

Trójkąciki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i z fetą

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 45 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
Farsz:
cebula
1 sztuka
czosnek
2 ząbki
masło
20 g
szpinak mrożony w liściach Hortex
300 g
skórka z cytryny
z 1 sztuki
feta
150 g
śmietana 36%
50 g
sól
do smaku
czarny pieprz
do smaku
gałka muszkatołowa
½ łyżeczki
suszone oregano
½ łyżeczki
płatki chili
szczypta
Dodatkowo:
ciasto francuskie
350 g
jajko „zerówka”
1 sztuka
mleko lub woda
30 ml
sezam lub migdały w płatkach
30 g

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na patelni z rozpuszczonym masłem. Dodajemy mrożony szpinak i dusimy na małym ogniu, aż nadmiar wody odparuje. Pod koniec dodajemy skórkę otartą z cytryny. Szpinak zdejmujemy z patelni i odstawiamy do wystudzenia.

krok 2

Do ostudzonego szpinaku dodajemy pokruszoną fetę i śmietankę, mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową, oregano i chili.

krok 3

Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

krok 4

Blat ciasta francuskiego kroimy na kwadraty. Brzegi każdego kawałka lekko smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem lub wodą. Na środek nakładamy łyżkę farszu i zaklejamy tak, by powstały trójkąty. Brzegi ciasta dobrze dociskamy, możemy to zrobić przy użyciu widelca. Wierzch ciastek smarujemy jajkiem i posypujemy sezamem lub migdałami. Trójkąty układamy na blasze i wstawiamy do piekarnika na 20 minut.

krok 5

Szpinakowe przekąski możemy podawać na ciepło lub na zimno. Jako dodatek do trójkącików świetnie sprawdzi się domowy sos czosnkowy lub pomidorowy, a nawet zwykła kwaśna śmietana.

Materiał powstał we współpracy z marką Hortex.

Więcej przepisów ze szpinakiem:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

TWÓJ KOSZYK JEST PUSTY.
Być może zainteresuje Cię:

Zobacz także