Kukbuk
Kukbuk

Tortilla szpinakowa z kurczakiem w panko

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 25 min
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
KURCZAK W PANKO:
pierś kurczaka
300 g
sól
1 łyżeczka
czarny pieprz
½ łyżeczki
wędzona papryka
1 łyżeczka
jajko „zerówka”
1 sztuka
mleko
2 łyżki
panko
80 g
olej roślinny
do smażenia
DODATKOWO:
pomidorki cherry
100 g
awokado
½ sztuki
czerwona cebula
½ sztuki
tortilla szpinakowa
2 sztuki
chipotle dressing
4 łyżki
miks sałat
80 g

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcia: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Rafał Kwiczor

krok 1

Pierś kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błonek. Kroimy na małe fileciki. Każdy kawałek oprószamy solą, pieprzem i wędzoną papryką.

krok 2

Jajko roztrzepujemy z mlekiem w głębokiej miseczce. Do drugiej miski wsypujemy panierkę. Każdy kawałek kurczaka dokładnie obtaczamy w jajku, a następnie w panko. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy kawałki kurczaka na średnim ogniu z obu stron – mają mieć złoty kolor. Gotowe zdejmujemy z patelni i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.

krok 3

Jajko roztrzepujemy z mlekiem w głębokiej miseczce. Do drugiej miski wsypujemy panierkę. Każdy kawałek kurczaka dokładnie obtaczamy w jajku, a następnie w panko. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy kawałki kurczaka na średnim ogniu z obu stron – mają mieć złoty kolor. Gotowe zdejmujemy z patelni i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.

krok 4

Płasko rozłożone tortille nacinamy z jednej strony od brzegu do środka placka. Dzielimy na 4 równe części. Na jednej układamy pomidorki z cebulą, na drugiej kurczaka, na trzeciej awokado, a na czwartej rozsmarowujemy sos i układamy sałatę. Placek składamy, począwszy od części z rozciętym prawym brzegiem, i zgodnie z ruchem wskazówek zegara składamy tortillę, nakładając na siebie kolejne części, aż powstanie trójkąt. Gotowego wrapa podajemy od razu po przygotowaniu lub zabieramy do pracy na lunch.

Koszyk