Kukbuk
Kukbuk
Trójkąciki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i z fetą. Hortex. (fot. Maciek Niemojewski)

Przekąski na andrzejki – 16 pomysłów na kreatywne dania

Przyciemniamy światło, zapalamy świeczki i czekamy na nadejście najbardziej magicznego wieczoru w roku. Andrzejki to czas wróżb, ale dla nas, jak zawsze, również pysznego jedzenia. Stawiamy na stole tarty, kanapeczki i ciastka z wróżbą, a goście już pukają do drzwi. Oto nasze pomysły na smaczne przekąski na andrzejki!

Tekst: Dominika Zagrodzka

Zdjęcie główne: Maciek Niemojewski

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 10 minut!

Andrzejki, obchodzone w nocy z 29 na 30 listopada, to czas, w którym tradycja splata się z nowoczesnością. Wróżby, zabawa i niepowtarzalna atmosfera sprawiają, że ten wieczór pozostaje w pamięci na długo. A co z jedzeniem? Przekąski w andrzejki odgrywają kluczową rolę – nie tylko zaspokajają apetyt, ale także wprowadzają odrobinę magii i nadają charakter spotkaniu.

Przygotowanie przekąsek na tę okazję wcale nie musi być trudne. Wręcz przeciwnie – prostota często okazuje się najlepszym rozwiązaniem. Warto postawić na różnorodność i przyrządzić przekąski zarówno na ciepło, jak i na zimno. Popularne finger food, które można wygodnie podjadać podczas rozmów i zabaw, to zawsze świetny wybór. A może coś słodkiego? Ciasteczka z wróżbą są pomysłowym deserem, ale przede wszystkim doskonałym sposobem na dobrą zabawę i dużo śmiechu.

Warto więc postawić na szybkie przekąski, które nie tylko zaspokoją apetyt gości, ale też pozwolą cieszyć się wieczorem bez zbędnego stresu. Kluczem do sukcesu są dania łatwe w przygotowaniu, a jednocześnie smaczne i efektowne. Stawiamy na finger food, małe porcje na jeden-dwa kęsy, w sam raz do podjadania w przerwie między tańcami albo wróżbami. Sprawdźcie nasze pomysły na przekąski na andrzejki!

Śledzie korzenne z jabłkami. Farma Bii (fot. Maciek Niemojewski)

Śledzie korzenne

Na andrzejkach nie może zabraknąć śledzi. Tego typu zimne przekąski są wszystkim dobrze znane i lubiane, a w okresie okołoświątecznym jemy je wyjątkowo chętnie. Do korzennych śledzi dorzucamy więc nieco suszonych wiśni i wlewamy sok z czerwonej pomarańczy, niech smakują wyjątkowo!

Sprawdź przepis na śledzie korzenne >>

Dobrą propozycją dla tych, którzy lubią eksperymentować ze smakami, są kanapki z tatarem ze śledzia – łączymy w nich tradycję z nowoczesnością, podkręcając śledzia dodatkiem awokado, pomidora, limonki i kolendry. Jeszcze innym, bardziej klasycznym wariantem jest sałatka śledziowa z ogórkiem kiszonym i jabłkiem. To również propozycja warta grzechu!

Kanapki z zielonym pesto i pastą jajeczną

Kanapka to doskonała przekąska andrzejkowa. Ma dwie podstawowe zalety: jest bardzo szybka w przygotowaniu i można na niej położyć niemal wszystko, co akurat mamy w lodówce. My tym razem zdecydowaliśmy się na posmarowanie kromek chleba zielonym pesto i pastą jajeczną – najprościej i najlepiej! Jeśli jednak chcecie podać gościom coś odrobinę innego niż zwykle, postawcie na ciekawe pasty do pieczywa, na przykład pastę dyniową. Przygotowanie przekąsek nigdy nie było prostsze!

Sprawdź przepis na kanapki z zielonym pesto i pastą jajeczną >>

Jajka faszerowane z kimchi

Jajka faszerowane kimchi

Kto nie lubi jajek faszerowanych, niech pierwszy rzuci… jajkiem! To klasyk imprezowych przekąsek. Możemy jednak nieco odświeżyć tradycyjne przepisy i eksperymentować z farszami do jajek. Nie dość, że pysznie smakują, to jeszcze będą efektownie wyglądać na stole. My uwielbiamy jajka faszerowane serem i bekonem – prawdziwa rozpusta! Innym pomysłem jest farsz z… kimchi. Ta orientalna wersja przypadnie do gustu nawet tym, którzy sądzą, że takie przekąski należy odesłać do lamusa.

Sprawdź przepis na jajka faszerowane kimchi >>

Przekąski andrzejkowe – oto nasze pomysły!

Wiralowe danie z Tik Toka – baked feta, feta zapiekana z pomidorkami koktajlowymi (fot. Maciej Niemojewski)

Feta pieczona z pomidorkami

Jeden z najpopularniejszych przepisów ostatniego roku nie traci nic na aktualności. Zapieczona w towarzystwie małych pomidorków feta nadal smakuje wyśmienicie. Najlepiej podać ją na stół w całości, w naczyniu, w którym się piekła. Do tego pieczywo i gotowe. Na większe imprezy można przygotować do fety na przykład makaron. Ten grecki ser jest niezwykle uniwersalny i sprawdzi się w wielu daniach – zerknijcie do naszego tekstu z propozycjami na potrawy z fetą w roli głównej. Lubimy takie łatwe przepisy!

Sprawdź przepis na fetę pieczoną z pomidorkami >>

przepis na szybki quesadillas z dynią, indykiem i szpinakiem

Quesadillas z dynią, indykiem i ze szpinakiem

Tortille dają dużo możliwości w kuchni – można w nie zawinąć różne dodatki, a potem pokroić na małe krążki lub nadziać dwa placki farszem i zapiec. Tym razem do quesadillas włożyliśmy kawałki dyni, indyka i szpinaku, ale sprawdzi się tu wiele innych farszów, na przykład chili con carne zapieczone z żółtym serem i podawane z kleksem kwaśnej śmietany. Albo szarpana wieprzowina w aromatycznym sosie! Wybierzcie ulubioną opcję i koniecznie przetestujcie przepis.

Sprawdź przepis na quesadillas z dynią, indykiem i ze szpinakiem >>

Prosty przepis na ciasto francuskie z prosciutto i pastą z suszonych pomidorów (fot.Maciej Niemojewski)

Ciasto francuskie z szynką i pastą z suszonych pomidorów

Szybka andrzejkowa przekąska? Ciasto francuskie! Uwielbiamy je dlatego, że umożliwia przygotowanie efektownych dań w ekspresowym tempie. Może być spodem tarty, bazą babeczek albo rogalików, zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Posmarujcie arkusz ciasta francuskiego pastą z suszonych pomidorów i owińcie nim plastry prosciutto – wystarczy upiec i można podawać. Dobrym pomysłem jest też zrobienie trójkącików wypełnionych szpinakiem i fetą.

Sprawdź przepis na ciasto francuskie z szynką i pastą z suszonych pomidorów >>

Pinsa z kozim serem i gruszką

Pinsa to ciekawa alternatywa dla klasycznej pizzy. Ma nieco grubsze ciasto, co sprawia, że uniesie więcej dodatków. W tym przepisie połączenia smaków są nieoczywiste, a jednocześnie bardzo komfortowe. Mamy tu bowiem boczek, kozi ser i gruszkę. Całość podkręcamy, polewając gotową pinsę odrobiną miodu i dodając pieprz i świeży tymianek. W wersji wege możecie śmiało pominąć boczek. To domowa przekąska andrzejkowa, a smakuje jak z najlepszej restauracji.

Sprawdź przepis na pinsę z kozim serem i gruszką >>

Szybkie przekąski na andrzejki – te przepisy zawsze robią wrażenie

Szybka pizza z patelni

Jeśli jednak wolicie bardziej klasyczną wersję pizzy, koniecznie wypróbujcie tę z patelni. Robi się ją szybko, a smakiem nie ustępuje pizzy z pieca. W naszej wersji na wierzch kładziemy albo tuńczyka i kukurydzę, albo paprykę i salami – obie wersje są absolutnie pyszne. Pizzę najlepiej podać na stół już pokrojoną w zgrabne trójkąciki, by łatwiej było zgarnąć kawałek na talerz. Ciekawą opcją są dodatki typu rukola czy oliwki, położone osobno, aby każdy mógł sam spośród nich wybrać to, co woli.

Sprawdź przepis na szybką pizzę z patelni >>

Sałatka z pieczonych warzyw z fetą

Nie ma imprezy andrzejkowej (ani żadnej innej!) bez sałatek. Są łatwe do podziału, a liczba kombinacji składników jest nieograniczona. Wyobraźcie sobie tylko pieczone, lekko karmelizowane warzywa ze słoną, kremową fetą, nie ma nic lepszego! Do tego liście jarmużu lub szpinaku dla lepszej chrupkości i pyszną sałatkę można z dumą stawiać na stole. Całość uzupełni dressing na bazie oliwy i octu balsamicznego.

Sprawdź przepis na sałatkę z pieczonych warzyw z fetą >>

Sałatka z czerwoną pomarańczą, prosciutto i parmezanem

Ta sałatka z kolei jest jak wspomnienie lata – przenosi wprost do słonecznych Włoch. Czerwone pomarańcze, prosciutto, parmezan i garść pistacji to gotowy przepis na sukces. Do dressingu używamy oliwy bazyliowej, aby było jeszcze bardziej włosko. Mimo że to nieoczywiste połączenie składników, gwarantujemy, że przekona do siebie wszystkich gości. Taka przekąska na andrzejki to jest coś!

Sprawdź przepis na sałatkę z czerwoną pomarańczą, prosciutto i parmezanem >>

Innym pomysłem jest użycie fig i koziego sera – to sałatkowa klasyka, która zawsze się obroni. Do tego będzie pięknie wyglądać na stole, bo przekrojone figi robią robotę!

Sprawdź przepis na sałatkę z figami i kozim serem >>

Menu na andrzejki – proste i pyszne!

carpaccio z buraka, sałatka z burakiem, zdrowy obiad (fot. Sylwia Kaleta)

Carpaccio z buraka

Wyrafinowana przekąska andrzejkowa? Carpaccio. Może być klasyczne, z wołowiny, albo wegetariańskie, z buraka. Plasterki buraka w marynacie układamy na liściach szpinaku, dodajemy cząstki pomarańczy i ser lazur. Powstaje danie eleganckie i intensywne w smaku. Najlepiej zaserwować do niego chrupiące pieczywo w formie grzanek. Pamiętajcie tylko, że buraki trzeba przygotować dzień wcześniej!

Sprawdź przepis na carpaccio z buraka >>

Tarta z porem, kurczakiem chipotle i mascarpone (fot. Paulina Czyżewska)

Tarta z porem i kurczakiem

Obok domowej pizzy i sałatek na naszych imprezach zawsze musi się pojawić przynajmniej jedna wytrawna tarta. Ostatnio głosy zachwytu pod swoim adresem usłyszało ciasto z porem i kurczakiem. Nasz sekretny składnik? Parmezan dodany do spodu tarty!

Sprawdź przepis na tartę z porem i kurczakiem >>

Ciekawym pomysłem jest też przygotowanie tarty na bazie ciasta francuskiego z dodatkiem pora, sera pleśniowego, gruszki i… skórki z cytryny. Taka wytrawna tarta z porem smakuje wspaniale. Jesteście fanami klasyki? Zróbcie tartę z burakami i kozim serem!

Wytrawne muffiny z serem i karmelizowaną cebulą

Inna propozycja na szybkie andrzejkowe przekąski? Muffiny, ale na słono. Karmelizowana na maśle cebula w towarzystwie żółtego sera i odrobiny szczypiorku jest wspaniała! Nie ukrywamy, że te muffiny uzależniają i nie da się poprzestać na jednym. Co ważne, można je podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno – dobrze znoszą też odgrzewanie!

Sprawdź przepis na wytrawne muffiny z serem i karmelizowaną cebulą >>

Potrawy na andrzejki – na słono i na słodko

Słodki przepis z wiśniami - muffinki z czekoladą i owocami - przepis (fot. Kinga Ciszewska / Małe kulinaria)

Muffiny z wiśniami i gorzką czekoladą

Czy zapomnieliśmy o deserze? Nigdy w życiu! Kiedy robimy muffiny w wersji wytrawnej, przy okazji przygotowujemy trochę tych słodkich. Zawsze wychodzą i są imprezowym hitem. Wystarczy w jednej misce połączyć suche składniki, a w drugiej mokre, po czym wszystko razem wymieszać i upiec. Do muffinów dorzucamy kawałki gorzkiej czekolady i wiśnie – sprawdzą się zarówno świeże, jak i mrożone.

Sprawdź przepis na muffiny z wiśniami i gorzką czekoladą >>

Mini serniczki na ciasteczkowym spodzie oblane masą kajmakową z dodatkiem gruboziarnistej soli morskiej, przepis Zosia Bauman - Nykowska

Serniczki z kajmakiem i solą

Zamiast całych ciast na imprezach stawiamy na wersje mini, takie na jeden gryz. Ten przepis jest świetny -– do delikatnego, kremowego sernika dodajemy kajmak z odrobiną soli. Serniczki nie są przesadnie słodkie, więc można zjeść więcej niż jeden. Wyglądają, jakby wymagały wiele pracy, a w gruncie rzeczy są stosunkowo łatwe do zrobienia. Sami sprawdźcie!

Sprawdź przepis na serniczki z kajmakiem i solą >>

Ciasteczka z wróżbą - przepis. (fot. Maciek NIemojewski)

Ciasteczka z wróżbą

Nie może ich zabraknąć na andrzejkowej uczcie! Zamiast kupować gotowce, robimy je samodzielnie. To pozwoli włożyć do środka własnoręcznie wypisane aforyzmy, cytaty albo… żarty. Ciasteczka z wróżbą są idealnym podsumowaniem andrzejkowego wieczoru, słodką kropką nad i. Wręczcie je gościom po kolacji, a część zapakujcie do zabrania na wynos!

Sprawdź przepis na ciasteczka z wróżbą >>

Sprawdź też:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk