Kukbuk
Kukbuk

Sałatka z czerwoną pomarańczą, prosciutto i parmezanem z dressingiem bazyliowym

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut
typ diety: fit
typ posiłku: obiad
dressing:
oliwa Monini Bazylia
100 ml
musztarda francuska
1 łyżka
biały ocet winny
30 ml
miód
1 łyżeczka
sól i pieprz
do smaku
sałatka:
mieszanka sałat (rukola, szpinak, roszponka, mizuna itp.)
100 g
czerwona pomarańcza
1 sztuka
mała czerwona cebula
1/2 sztuki
parmezan
50 g
prosciutto w plastrach
1 opakowanie
pistacje
40 g
bazylia
do dekoracji

zdjęcie i przepis: Paulina Adamiuk, This Flavorful Life

Krok 1

Składniki dressingu mieszamy w miseczce.

Krok 2

Sałatę rozkładamy na dwa talerze. Pomarańczę obieramy i kroimy na kawałki. Cebulę kroimy w drobne piórka. Parmezan ścieramy na grubej tarce do sera, by powstały duże wiórki. Przygotowane składniki dokładamy do sałaty rozłożonej na talerzach. Dodajemy prosciutto. Posypujemy pistacjami i ozdabiamy bazylią. Polewamy dressingiem.

Spróbuj także:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk