Kukbuk
Kukbuk

Do czego użyć fety?

Lekko pikantna, słona i niezwykle krucha – feta jest jednym z symboli greckiej kuchni. Choć zwykle podaje się ją na zimno, równie wybornie smakuje zapiekana. I to nie tylko z pomidorami. Do czego dodać fetę?

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne: Maciek Niemojewski

Opublikowano: 2 Marca 2021
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 7 minut!

Wystarczyło parę godzin, by świat oszalał na punkcie fety. Wszystko za sprawą TikToka, na którym opublikowano banalny przepis na makaron z greckim serem. Od stycznia hasztag #fetapasta miał ponad 600 milionów wyświetleń, nie licząc podobnych publikacji na Instagramie, Facebooku oraz Twitterze. By zrobić „baked feta pasta”, wystarczą opakowanie klasycznego greckiego sera, oliwa, czosnek i pomidorki cherry. W efekcie otrzymujemy niezwykle kremowy sos, który doskonale łączy się z różnego rodzaju makaronem. I choć przyznajemy, że danie wygląda niezwykle zachęcająco, zwłaszcza o tej porze roku, to sposobów na zapieczenie i podanie fety jest znacznie więcej. Grecki owczy ser znakomicie wzbogaca codzienne posiłki, a przy niewielkim nakładzie pracy można z niego przygotować rewelacyjny obiad na kilka dni. Sprawdźcie, która z naszych 14 propozycji zasmakuje wam najbardziej!

Feta pieczona z pomidorami >>

Baked feta pasta możecie zrobić też w wersji bez makaronu. Gwarantujemy, że danie będzie równie smaczne, ale za to zdrowsze. Pomidorki cherry wystarczy umyć, skropić oliwą i zapiec razem z kostką fety. W ciągu pół godziny smaczny i aromatyczny lunch będzie gotowy. Pst! Jeśli lubicie coś pochrupać, to zapieczona już feta będzie dobrze smakować z grzanką z ulubionego pieczywa.

Feta zapiekana z chlebem i pomidorami >>

Chleb zapiekany z serem – to zawsze brzmi dobrze. W tej wersji sprawdzi się zarówno na obiad, jak i kolację na ciepło. Wszystkie składniki pokrójcie w grubą kostkę, skropcie dobrej jakości oliwą i zapieczcie. Wystarczy nieco ponad 20 minut i danie będzie gotowe, a oszałamiający zapach ziół przyciągnie do stołu wszystkich domowników.

Makaron z pieczoną fetą i pomidorkami >>

Jeśli jeszcze nie mieliście okazji wypróbować przepisu na baked feta pasta, to prezentujemy jego KUKBUK-ową wersję. Ulubiony makaron ugotujcie al dente i wymieszajcie z zapieczoną z pomidorami, czosnkiem i płatkami chili fetą. Przed podaniem posypcie świeżymi ziołami. To proste i bardzo szybkie w przygotowaniu danie zasmakuje każdemu.

Łosoś pieczony z fetą i pomidorkami koktajlowymi >>

Pieczony łosoś to już klasyk. Co więcej, można go podawać na tysiące sposobów, a każdy z nich jest równie smaczny. Słony grecki ser świetnie się łączy z delikatnym mięsem ryby, a dzięki czosnkowi i cytrynie danie nabiera wyrazistszego smaku. Oprócz gwarantowanej satysfakcji z jedzenia ten przepis ma jeszcze jedną istotną zaletę – nie wymaga żadnych kulinarnych zdolności i sprawia, że obiad jest błyskawicznie gotowy.

Tarta z łososiem, pomidorkami i pieczoną fetą >>

Kolejna propozycja na połączenie słonej i nieco pikantnej fety z delikatnym łososiem. Filety wraz z duszonym szpinakiem, pomidorkami koktajlowymi i greckim serem wyłóżcie na podpieczony spód tarty i zapieczcie ją w piekarniku. Świetnie się sprawdzi jako zdrowy obiad, a co więcej, ten apetyczny lunch możecie zabrać ze sobą na drugi dzień do pracy.

tarta żytnia z brokułami i fetą, tarta z brokułami, tarta żytnia, kruche z mąki żytniej, zdrowy obiad, pieczone warzywa, tarta z warzywami, wytrawna tarta

Żytnia tarta z brokułem i fetą >>

Ten przepis na wytrawną tartę z brokułem i ze słonym serem prosto z Półwyspu Peloponeskiego jest dowodem na to, że feta dobrze smakuje nie tylko z makaronem. Przygotujcie kruche ciasto z mąki żytniej, a brokuł zmiksujcie z greckim serem i jajkiem. Gotowy farsz nałóżcie na podpieczony spód i zapiekajcie jeszcze paręnaście minut w piekarniku. Ostrzegamy: na jednym kawałku się nie skończy! 

Frittata z ziemniakami, szpinakiem i fetą (fot. Sylwia Kaleta)

Frittata z ziemniakami, ze szpinakiem i z fetą >>

Ziemniaki zawsze się znajdą w domu, a do tego można je jeść i na obiad, i na śniadanie. Frittata to włoski specjał, który o poranku skutecznie rozgrzewa i napełnia energią na cały dzień. W połączeniu ze słoną i nieco pikantną fetą nabiera kremowości i charakteru. Co więcej, to świetny i sprytny sposób na przemycenie solidnej porcji szpinaku w posiłkach dla dzieci.

Pomysł na szybkie grzanki z owocami i warzywami, brzoskwinią, pomidorami i serem feta (fot. Martyna Cybuch)

Bruschetta z brzoskwiniami, pomidorami i fetą >>

Oto kolejny włoski sposób na fetę. Zamiast z makaronem podajcie ją pieczoną z owocami i pomidorami na chlebie. W ten sposób nie tylko przygotujecie w zaledwie 15 minut rewelacyjną kolację czy przystawkę, ale również pozbędziecie się z domu suchego i czerstwego pieczywa. Czy może być smaczniejszy sposób na zero waste?

Faszerowana, żółta papryka z fetą i ziołami (fot. dinnershow.studio)

Papryka faszerowana ziemniakami z kminkiem i fetą z masłem cytrynowo-tymiankowym >>

Faszerowana papryka to obiadowy klasyk. W połączeniu z fetą nabierze niepowtarzalnego charakteru i będzie jeszcze bardziej apetyczna. Zwłaszcza jeśli polejecie ją aromatycznym masłem cytrynowo-tymiankowym. Nie faszerujcie papryki kolejny raz mięsem mielonym czy ryżem – wypróbujcie nasz farsz ziemniaczany z fetą i kminkiem. Będziecie wracać do tego przepisu!

czerwona soczewica z ziemniakami i kruszoną fetą, dahl z soczewicy, prosta zupa z soczewicy, szybki obiad, rozgrzewający obiad, obiad na zimę, soczewica w pomidorach, pomysł na lunchbox

Soczewica z ziemniakami i kruszoną fetą >>

Wspominaliśmy, że uwielbiamy dania jednogarnkowe? Czerwona soczewica, cebula i czerwona papryka doskonale komponują się z ziemniakami i sosem pomidorowym. W takim zestawieniu świetnie sprawdzi się feta, która, wkruszona pod koniec gotowania, nada daniu wyrazistość. To także świetny pomysł na obiad dla dzieci.

Zimowe sałaty. Sałatka z pieczonych warzyw z fetą (fot. Maciek Niemojewski)

Sałatka z pieczonych warzyw z fetą >>

Jak jeszcze wykorzystać fetę? W wersji na ciepło z solidną porcją warzyw korzeniowych i dynią dostarczy mnóstwa witamin i wartościowych składników nawet w środku zimy. Nie przejmujcie się, jeśli trochę za bardzo spieczecie warzywa – dzięki temu nabiorą słodkości i głębokiego smaku.

klopsiki greckie, dietetyczne danie z warzywami, przepisy okiem dietetyka

Klopsiki greckie z grillowanymi warzywami i oliwkami >>

Feta z oliwkami to jedno z najlepszych możliwych połączeń. Gdy tylko poczujecie tęsknotę za śródziemnomorskimi wakacjami, sięgnijcie po inspiracje kulinarne prosto z południa Europy. Mięso indyka połączcie ze świeżymi ziołami i z fetą, a potem z masy uformujcie klopsiki. Po upieczeniu podajcie je w towarzystwie grillowanych warzyw i tzatziki na bazie jogurtu greckiego. Zdrowa grecka uczta gotowa!

Reklama
szakszuka, zielona szakszuka, szakszuka ze szpinakiem, jajka ze szpinakiem, szpinak, wytrawne śniadanie, zdrowe śniadanie, jajka na śniadanie, leniwe śniadanie

„Szakszuka” szpinakowa >>

Feta na patelni? Czemu nie! Proponujemy przepis na jedną z naszych ulubionych szakszuk. Zamiast do pomidorów jajka wbijcie do kremowego szpinaku usmażonego z gałką muszkatołową, czosnkiem i orzechami włoskimi. Ten sposób na grecki ser może się równać jedynie z pierogami ze szpinakiem i z fetą z dodatkiem łyżki kwaśnej śmietany.

Zdrowa sałatka do pracy z soczewicą (fot. Ula Demczuk)

Sałatka z roszponki, soczewicy i pigwy >>

Idealna sałatka – ostra i orzechowa w smaku roszponka świetnie pasuje do słonej fety, kwaskowych owoców i sycącej soczewicy. Sałatkę przed podaniem polejcie miodowym winegretem. I tak zdrowy lunch lub lekki obiad będzie gotowy w nieco ponad pół godziny.

Klasyczna sałatka grecka z fetą, czerwoną cebulą, oliwkami i pomidorami (fot. Marcin Lewandowski)

Sałatka grecka >>

Tej sałatki nikomu nie trzeba przedstawiać, ale czasem warto sobie przypomnieć najprostszy i jeden z najbardziej znanych przepisów z greckim serem w roli głównej. Jak zrobić sałatkę z fetą? To proste. Pomidory, ogórki, czerwoną cebulę i fetę pokrójcie i połączcie w misce z ziołami i oliwą. Sałatkę możecie zjeść samą lub z grzankami.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk