Kukbuk
Kukbuk
Prosty przepis na ciasto francuskie z prosciutto i pastą z suszonych pomidorów (fot.Maciej Niemojewski)

Ciasto francuskie z prosciutto i pastą z suszonych pomidorów

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
suszone pomidory w oliwie
200 g
zioła prowansalaskie
1 łyżeczka
ciasto francuskie
1 arkusz
szynska prosciutto
150 g
twarda mozzarella
150 g
świeży szpinak
30 g

Przepis: Edyta Przekop


Stylizacja: Rafał Kwiczor


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni.

krok 2

Suszone pomidory z dodatkiem ziół prowansalskich blendujemy na pastę.

krok 3

Arkusz ciasta francuskiego smarujemy cienką warstwą pasty, na niej układamy plastry szynki, starty na tarce ser i liście świeżego szpinaku. Ciasto zawijamy wzdłuż dłuższej krawędzi, rolujemy i dociskamy, aby dobrze się skleiło. Tak przygotowany rulon kroimy na plastry o grubości 1½ centymetra. Pokrojone kawałki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Zawijasy możemy podawać na ciepło lub w formie zimnej przekąski z dodatkiem ulubionego sosu.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk