Do miski przesiewamy mąkę, czosnek granulowany i sól. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło, parmezan i wbijamy jajko. Szybko zagniatamy ciasto. Formujemy je w kulkę, umieszczamy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i wałkujemy na cienki, okrągły placek. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.
krok 2
Piersi kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błon. Kroimy w cienkie paski i wkładamy do miski. W małym naczyniu łączymy posiekaną papryczkę chipotle, sos adobo, oliwę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Marynatą nacieramy kurczaka, wstawiamy go do lodówki na 30 minut.
krok 3
Pora myjemy, osuszamy, kroimy w plastry i smażymy na 1 łyżce rozgrzanego masła. Zdejmujemy na talerz i studzimy. Jajka ucieramy z mascarpone, startym na tarce parmezanem, mlekiem, solą i pieprzem na jednolity sos.
krok 4
Schłodzonym ciastem wykładamy formę do tarty o średnicy 23 centymetrów. Spód nakłuwamy widelcem i wstawiamy ciasto do zamrażalnika na 10 minut. W tym czasie piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni.
krok 5
Zimne ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, dociążamy kulkami ceramicznymi lub fasolą i wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie i podpiekamy spód przez 10 minut. Wyjmujemy i studzimy.
krok 6
Zamarynowanego kurczaka krótko podsmażamy na patelni, na rozgrzanym maśle. Na spód tarty wykładamy pora, następnie kawałki kurczaka, zalewamy kremową masą serowo-jajeczną. Wstawiamy tartę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25-30 minut. Będzie gotowa, gdy wierzch ładnie się zarumieni. Po wyjęciu z piekarnika studzimy ją przez 5 minut, kroimy na kawałki i podajemy – najlepiej jeszcze ciepłą. Tartę z kurczakiem możemy również spakować na lunch i podać z ulubioną sałatą.