Kukbuk
Kukbuk
Tarta z porem, kurczakiem chipotle i mascarpone (fot. Paulina Czyżewska)

Tarta z porem i z kurczakiem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 55 minut + czas pieczenia
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
Spód:
mąka pszenna
160 g
czosnek granulowany
½ łyżeczki
sól
⅓ łyżeczki
zimne masło
70 g
tarty parmezan
30 g
jajko „zerówka”
1 sztuka
Nadzienie:
pierś kurczaka
200 g
papryczka chipotle w sosie adobo
1 sztuka
sos adobo
2 łyżki
oliwa
1 łyżka
czosnek
1 ząbek
por
250 g
masło
2 łyżki
jajko „zerówka”
2 sztuki
mascarpone
100 g
parmezan
30 g
mleko 3,2%
50 ml
sól
½ łyżeczki
czarny pieprz
½ łyżeczki

Przepisy i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcie: Paulina Czyżewska


Stylizacja: Rafał Kwiczor

krok 1

Do miski przesiewamy mąkę, czosnek granulowany i sól. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło, parmezan i wbijamy jajko. Szybko zagniatamy ciasto. Formujemy je w kulkę, umieszczamy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i wałkujemy na cienki, okrągły placek. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.

krok 2

Piersi kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błon. Kroimy w cienkie paski i wkładamy do miski. W małym naczyniu łączymy posiekaną papryczkę chipotle, sos adobo, oliwę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Marynatą nacieramy kurczaka, wstawiamy go do lodówki na 30 minut.

krok 3

Pora myjemy, osuszamy, kroimy w plastry i smażymy na 1 łyżce rozgrzanego masła. Zdejmujemy na talerz i studzimy. Jajka ucieramy z mascarpone, startym na tarce parmezanem, mlekiem, solą i pieprzem na jednolity sos.

krok 4

Schłodzonym ciastem wykładamy formę do tarty o średnicy 23 centymetrów. Spód nakłuwamy widelcem i wstawiamy ciasto do zamrażalnika na 10 minut. W tym czasie piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni.

krok 5

Zimne ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, dociążamy kulkami ceramicznymi lub fasolą i wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie i podpiekamy spód przez 10 minut. Wyjmujemy i studzimy.

krok 6

Zamarynowanego kurczaka krótko podsmażamy na patelni, na rozgrzanym maśle. Na spód tarty wykładamy pora, następnie kawałki kurczaka, zalewamy kremową masą serowo-jajeczną. Wstawiamy tartę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25-30 minut. Będzie gotowa, gdy wierzch ładnie się zarumieni. Po wyjęciu z piekarnika studzimy ją przez 5 minut, kroimy na kawałki i podajemy – najlepiej jeszcze ciepłą. Tartę z kurczakiem możemy również spakować na lunch i podać z ulubioną sałatą.

Więcej przepisów z porem:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk