Kukbuk
Kukbuk

Jajka faszerowane serem i bekonem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: śniadanie
boczek wędzony
3 plastry
olej
do smażenia
jajko "zerówka"
4 sztuki
ser z niebieską pleśnią
30 g
sól
do smaku
pieprz
do smaku
wędzona słodka papryka
szczypta

Przepis i przygotowanie: Diana Kosiorek


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Boczek smażymy na oleju na chrupko, a następnie odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

krok 2

Jajka gotujemy na twardo (zobacz, jak ugotować idealnie jajka na twardo >>). Następnie hartujemy je w wodzie z lodem. Schłodzone obieramy ze skorupki, przekrawamy na pół i wydrążamy z nich żółtka. 

krok 3

Żółtka miksujemy z usmażonym boczkiem i serem pleśniowym. Farsz doprawiamy solą i pieprzem. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i faszerujemy jajka. Na koniec posypujemy je wędzoną papryką, lub opcjonalnie pieprzem cayenne.  

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk