Kukbuk
Kukbuk
Tarta z porem i serem blue (fot. Paulina Czyżewska)

Tarta z porem i serem blue

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 60 minut + czas pieczenia
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
ciasto francuskie
180 g
masło
do smarowania formy + 10 g
por
250 g
dojrzała gruszka
1 sztuka
jajko „zerówka”
2 sztuki
ser pleśniowy
100 g
mleko 3,2%
50 ml
natka pietruszki
½ pęczka
skórka z cytryny
z ½ sztuki
czarny pieprz
½ łyżeczki
kapary
kilka sztuk
prażone orzechy włoskie
50 g

Przepisy i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcie: Paulina Czyżewska


Stylizacja: Rafał Kwiczor

krok 1

Arkusz ciasta francuskiego wyjmujemy z lodówki 30 minut przed pieczeniem. Formę do tarty o średnicy 20 centymetrów smarujemy masłem lub wykładamy dno papierem do pieczenia, a brzegi natłuszczamy. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.

krok 2

Z ciasta francuskiego wycinamy okrąg o średnicy 23 centymetrów i wykładamy nim dno i brzegi formy. Dokładnie dociskamy, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na 10 minut.

krok 3

Pora myjemy, osuszamy, kroimy w plastry i dusimy przez 4 minuty na patelni, na rozgrzanym maśle (10 gramów). Zdejmujemy na talerz i studzimy. Gruszkę obieramy i po wykrojeniu gniazda nasiennego kroimy w plastry lub w kostkę. Jajka, rozdrobniony ser pleśniowy, mleko, posiekaną natkę pietruszki, skórkę z cytryny i pieprz dokładnie ucieramy. Kapary odsączamy z zalewy.

krok 4

Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Zimny spód przykrywamy papierem do pieczenia, dociążamy kulkami ceramicznymi lub fasolą i wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie i dopiekamy przez 7 minut. Ciasto wyjmujemy i lekko studzimy.

krok 5

Na przygotowany spód wykładamy duszonego pora, kawałki gruszki, prażone orzechy włoskie i wylewamy masę jajeczną. Tartę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 minut. Gotowa powinna być złotobrązowa na wierzchu. Po upieczeniu wyjmujemy tartę na blat, studzimy przez 5 minut, kroimy na kawałki i podajemy z kaparami.

Koszyk